Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DODIK UPORAN

Referendum o pravosuđu BiH najverovatnije u prvoj sedmici septembra

Autor: Srna | 30.06.2015 - 15:18:00h | Komentara: 0

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da bi referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH trebalo da bude održan najmanje 30, a najviše 60 dana od donošenja odluke, odnosno u prvoj sedmici septembra.

Dodik

Dodik | Foto: Siniša Pašalić

"Referendumsko pitanje trebalo bi da glasi - 'Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametnute zakone od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske'. Naravno da očekujemo veliko ne", istakao je predsednik Srpske.

Nakon sastanka sa predstavnicima vladajućih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da će uputiti zahtev za održavanje posebne sednice parlamenta Srpske na kojoj bi trebalo da bude reaktivirana odluka o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

On je naglasio da je plan da se dobije volja naroda, što bi bila obaveza za sve koji odlučuju u njegovo ime.

Predsednik Dodik je rekao da će uputiti zahtev za održavanje posebne sednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude reaktivirana odluka o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

On je podsetio da je Narodna skupština 2011. godine donela odluku o referendumu na kojem se trebalo odrediti prema neustavno i neovlašteno donesenim zakonima viskog predstavnika, a posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Ta odluka je suspendovana na određeno vreme, zbog dogovora sa tadašnjim visokim predstavnikom EU Ketrin Ešton, dok se ne vidi na koji način će se odvijati priča o strukturalnom dijalogu i rešavati pitanja pravosuđa u BiH. Taj dijalog je podvala, jer se pokušalo provesti na drugi način sve što je dogovoreno sa Eštonovom i zbog toga nismo imali napredak", kaže Dodik.

On je ponovio da Sud i Tužilaštvo BiH imaju neustavnu, neovlašćenu i nezakonitu praksu.

"Ove institucije zloupotrebljavaju sistem. U njima se vrši egzekucija samo u ime jedne političke partije, naroda i politike, što je bilo vidljivo i u slučaju ratnog muslimanskog komandanta Nasera Orića. Bošnjački političari Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić vršili su pritisak na diplomatske strukture u BiH i Švajcarskoj da bi Orić bio doveden u Sarajevo i pušten na slobodu", naglasio je Dodik.

On je podsetio da ništa nije urađeno u slučaju "Atifa Dudakovića" i mnogih drugih koji su počinili zločine nad Srbima.

"Sud i Tužilaštvo BiH su nametnuti od visokih predstavnika, pre svega Volfganga Petriča, a kasnije i Pedija Ešdauna. To je bilo neustavno i neovlašteno jer BiH nema nadležnosti, a visoki predstavnici nemaju pravo da nameću zakone", pojasnio je Dodik.

Sve je to, istakao je predsednik Srpske, doprinelo do prevare kojom su visoki predstavnici pokušavali da srpski politički akteri verifikuju nametnute zakone.

Predsednik Dodik je napomenuo da Republika Srpska ne želi da štiti nikoga ko je počinio ratni zločin.

On je naveo da narod traži jedinstvo o ovom pitanju i podsetio da je Srbima presuđeno više od 1.000 godina kazne, a ostalima nekoliko desetina godina za iste zločine.

"Republika Srpska i Federacija su strane u razgovorima u strukturalnom dijalogu. Sada se u ravnopravan položaj stavljaju Sud i Tužilaštvo BiH o kojima se odlučuje, kao i neke nevladine organizacije - što je neprihvatljivo", rekao je Dodik, napomenuvši da ove institucije ne mogu da odlučuju o pitanjima koje su u nadležnosti Srpske.

On smatra da odluka o raspisivanju referenduma ne može naići na prepreke u Veću naroda Republike Srpske.

"Zašto bi Bošnjaci štitili vidljivo neustavnu odluku. Mi hoćemo pravo, a Dejtonskim sporazumom nisu predviđeni Sud i Tužilaštvo BiH", poručio je Dodik.

Komentarišući svedočenje predsednik SP-a Petra Đokića pred Sudom BiH, Dodik je rekao da je ova institucija, kao i Tužilaštvo BiH mesto konstrukcije i spekulacije.

"Zašto baš sada da ga zovu kada su konstituisane institucije u Srpskoj i kada ima važnu ulogu. Zašto to nisu uradili pre nekoliko godina", upitao je Dodik.

Današnjem sastanku kod predsednika Republike Srpske prisustvovali su premijer Srpske Željka Cvijanović, predsednik Socijalističke partije Petar Đokić, predsednik PUP-a Ilija Stevančević, predsednik SRS Dragan Đurđević i predstavnik DNS-a Neđo Trninić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP