Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DUŠAN BAJATOVIĆ

Region ne može da računa na gas iz Azerbejdžana!

Autor: Tanjug | 28.05.2015 - 18:58:00h | Komentara: 0

Zemlje regiona jugoistočne Evrope ne mogu na srednji i duži rok računati na snadbevanje gasom iz Azerbejdzana kao ni na gas iz uljnih škriljaca, izjavio je danas generani direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i naglasio da prirodni gas, pre svega iz Rusije, nema zamenu na evropskom tržištu.

Borci protiv korupcije će morati dobro da zasuču rukave: Dušan Bajatović

Kombinacija do mile volje: Dušan Bajatović | Foto: Zoran Lončarević

 Gasovod TAP, koji treba da doprema gas iz Azerbejdzana nema dovoljne količine gasa za jugoistočnu Evropu, a sve i kada bi se taj gasovod izgradio, kad se snadbe Turska, preostaje svega 16 milijardi kubika gasa što je nedovoljno za zemlje regiona, rekao je Bajatović na Međunarodnom biznis kongresu koji se održava u Beogradu i kojem prisustvuje šef Gasproma Aleksej Miler.

Bajatović je dodao da je gas iz škriljaca neisplativ i nekonkurentan i poručio da te alternative koje se nude Srbiji i zemljama regiona nisu prave alternative.
"Ni za sedam do deset godina ne može doći do izgradnje infrastrukture kojom bi se transportovao gas iz škriljaca do zemalja regiona, čak i da nam daju novac", dodao je Bajatović.
"Nije fer", kaže Bajatović, da se jugoistočna Evropa ostavi bez sigurnog snadbevanja gasom zbog "geopolitičke utakmice izmedju SAD, Rusije i Evropske unije (EU)". Tim pitanje, dodao je, treba da se bave stručnjaci, a da politika treba da ima manji uticaj.
Bajtović je rekao da je siguran da u narednih 10 -15 godina gas iz škriljaca ne može ni na koji način konkurisati prirodnom gasu bez obzira odakle on dolazi.
On je naveo da bi cena nafte trebalo da bude minimum 85 dolara za Barel da bi dobijanje nafte i gasa iz škriljaca bilo isplativo.
Procene su, kako je rekao, da bi gas iz skriljaca takođe trebalo da bude jeftiniji od prirodnog gasa za 33 odsto da bi se dugoročno isplatila njegova upotreba.
Bajatović je ocenio i da Rusija radi na diverzifikaciji isporuka sopstvenog gasa iz Rusije koji je neophodan evropskim zemljama i dodao da nije siguran koliko će SAD moći da pritiskaju EU po pitanju smanjenja energetske saradnje sa Rusijom.
On je ukazao da je azijsko tržište, kada je reč o izvozu gasa iz Rusije, još privlačnije od evropskog i ocenio da novog gasa iz afričkih zemalja, u kojima su izvršene političke revolucije, do evropskih potrošača neće biti i da taj gas ne može da ugrozi ruske izvore gasa na evropskom tržištu.
Ako bi Rusija 2019. godine prekinula snadbevanje Evrope gasom preko Ukrajine pitanje je odakle će se evropske zemlje snadbevati gasom, rekao je Bajatović i dodao da ni Bugarska ni Rumunija koje se eventualno pominju kao alternativni pravac preko kojeg bi se jugoistočna Evropa snadbevala gasom, ne bi bile tranzitne zemlje u tim isporukama gasa.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP