Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OD DANAS RADI

Registar ugovora o finansiranju poljoprivredne proizvodnje

Autor: Tanjug | 01.06.2015 - 12:12:00h | Komentara: 0

Registar ugovora o finansiranju poljoprivredne proizvodnje počeo je danas sa radom, čime je na snagu stupio Zakon o finansiranju i obezbeđenju finansiranja poljoprivredne proizvodnje.

Snežana Bogosavljević Bošković

Snežana Bogosavljević Bošković | Foto: Facebook

Tim povodom ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković posetila je danas Agenciju za privredne registre.


Zakon o finansiranju i obezbeđenju finansiranja poljoprivredne proizvodnje je usvojen pre šest meseci, tačnije u novembru prošle godine, a njegova primena počinje danas.

Početak rada registra zapravo znači da će ugovori o finansiranju
poljoprivredne proizvodnje od danas početi da se upisuju u novooformljeni Registar, dok će se zaloge na budući rod, kao novi vid obezbeđenja ugovora, upisivati u Registar založnog prava koji se od 2005. godine vodi u Agenciji za privredne registre.

Ministarka Bošković je nakon sastanka sa predstavnicima APR i organizacije FAO-EBRD rekla da se u poslednjih šest meseci radilo na pripremi svih mehanizama za implementaciju zakona, a donet je i Pravilnik o ugovorima na osnovu kojeg se danas uspostavlja Registar ugovora.

Pravilnik, objasnila je, mora da sadrži sve podatke koje sadrži i ugovor.

Bošković je kazala da je APR u prethodnom periodu radila na pripremi softverskog programa i zahvalila predstavnicima TE agencije kao i organizacije FAO-EBRD na pomoći kako u stručnom delu, tako i u finansijskom smislu.

 - Sve ovo nije dovoljno i u narednim mesecima uz pomoć eksperata i naših stručnih službi radićemo na promociji predžetvenog finansiranja, objašnjavanju svih procedura i slično -  kazala je Bogosavljević Bošković.

Direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović rekao je da je to 18 registar koji je APR poručio i da će se procedure u ovom registru voditi jednako efikasno kao i procedure u ostalim registrima.


 - Registar založnog prava ima 134.000 ugovora što je dovoljna garancija da sistem funkcioniše, a nivo obezbeđenih potraživanja u registru zavoda je prešao 50 milijardi evra - rekao je Obradović.

On je dodao i da se nada da će registar i ukupno pružanje usluga biti podignuti na viši nivo, i dobiti jedan novi kvalitet u budućem periodu.

Koordinator FAO-EBRD projekata u Srbiji Miloš Milovanović rekao je da ta organizacija podržava donošenje zakona i propisa u ovoj oblasti i da je u tom smislu važno i da se uspostavi dobra informisanost korisnika usluga.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP