Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODLUKA VIŠEG SUDA

Rehabilitovan Draža Mihailović!

Autor: Ivana Kljajić | 14.05.2015 - 11:34:00h | Komentara: 11

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu gradjanska prava koja su mu bila oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946. godine.

Draža Mihajlović

Draža Mihajlović

 
Kao što je Alo.rs i najavio
, sudija Aleksandar Trešnjev rekao je da je sud usvojio zahtev za rehabilitaciju i poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije streljan. Na ovu odluku, shodno Zakonu o rehabilitaciji ne postoji pravo žalbe, tako da je ona konačna.

Objavljivanje presude pratio je veliki broj medija, kao i publike. Sud je utvrdio da je sporna presuda doneta u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga.
Prvi zahtev za rehabilitaciju podneo je Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović 2006. godine, a kasnije mu se pridružilo još nekoliko udruženja i stranaka.

Predlogu za rehabilitaciju pridružili su se 2009. godine Srpska liberalna stranka, sa Kostom Čavoškim na čelu, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesor međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi. Odlukom suda potvrđene su tvrdnje predlagača rehabilitacije da Mihailoviću tokom procesa nije bilo omogućeno pravo na odbranu, da nije video svog advokata do početka suđenja, da nije imao ni pravo na nepristrasan sud, dok mu je optužnica uručena sedam dana pred suđenje.
Na presudu, nije imao ni pravo da uloži žalbu, već je dva dana od izricanja streljan u tajnosti.

Posebna Komisija utvrđuje tačnu lokaciju na kojoj je streljan, jer se pretpostavlja da su njegovi posmrtni ostaci prebačeni na drugu lokaciju.
Mihailović inače nema grobno mesto.

Draža Mihajlović u svojoj ćeliji 1946. godine

Draža Mihajlović u svojoj ćeliji neposredno pred streljanje 1946. godine | Foto: Profimedia

 
U nedostatku drugih dokaza o Mihailovićevoj smrti, rešenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu 2013. godine kao datum smrti Mihailovića utvrđen je 17. jul 1946. godine, pošto je sud utvrdio da je tog datuma streljan.
Poslednji komentari
  • makarov Vreme: 14.05.2015 11:47h

    Sto bi rekao Balasevic putuj Evropo nemoj vise cekati na nas...Koja bruka i sramota ovo je strasno kod nas sve moze zahvaljujuci korunpiranom sistemu sudijama itd!!! bruka i sramota

  • Andrijana Vreme: 14.05.2015 12:02h

    Hoce li nasa deca sada uciti pravu istoriju

  • Jataganmalac Vreme: 14.05.2015 12:07h

    Sramota Srbije.Da li ima jos jedna drzava koja je rehabilitovala svoje izdajnike?NEMA.Cetnici,ne samo da su bili izdajnici,vec i koljaci muslimana,Hrvata,a najpre Srba.

  • patrik Vreme: 14.05.2015 12:07h

    sramota

  • Sramota Vreme: 14.05.2015 12:35h

    Da, to je to. Sada nam sleduju novi udžbenici, u kojima će izdajnici i oni koji su klali nevin narod po Srbiji da postanu oslobodioci. Mogu slobodno i da ukinu partizanski pokret, jer ovo je to - sramota da ne može biti veća. I sve se desilo nekoliko dana nakon Dana pobede nad fašizmom, koji bi od danas mogao da se zove Dan pobede fašizma. Srbijo, dobrodošla u novo mračno doba svoje istorije.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP