Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINIRANJE

Rekordan broj amandmana evroposlanika na rezoluciju o Srbiji

Autor: Tanjug | 04.02.2015 - 17:26:00h | Komentara: 1

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je danas da je na njegov predlog rezolucije podnet rekordan broj amandmana, ali da to neće ugroziti evropski put Srbije.

Dejvid Mekalister | Foto: Profimedia

Dejvid Mekalister | Foto: Profimedia

- Podneto je čak 222 amandmana, što je dvostruko više nego za predloge rezolucija za Crnu Goru i Makedoniju zajedno - rekao je Mekalister na međunarodnoj konferenciji o napretku Srbije u Gete institutu u Briselu koju je organizovala fondacija Hans Zajdel.
Najviše amandmana su podneli poslanici iz Hrvatske, koji traže da se Srbija uslovi rešavanjem brojnih otvorenih bilateralnih sporova sa Srbijom, ali i poslanici iz Mađarske, Bugarske i Rumunije, koji traže bolji status za svoje nacionalne manjine.

- Ono što je najbitnije je da niko ne osporava napredak Srbije na evropskom putu, niti zahteva da joj se vrata EU zatvore - istakao je Mekalister i dodao da amandmani nemaju za cilj da promene opšti ton rezolucije, već samo da unesu neke detalje.

Bivši evropski komesar Štefan Lene je prokomentarisao da je proklamovani princip da se proces proširenja ne uslovljava bilateralnim pitanjima i ranije često kršio i naveo primere Grčke, koja blokira Mekedoniju zbog spora oko imena države, kao i slovenačku blokadu Hrvatske zbog Piranskog zaliva.

- Na žalost, bilo je sasvim lako predvideti da će Hrvatska iskoristiti članstvo u EU da izvrši pritisak na Srbiju - rekao je on.
Za reč se javio i hrvatski ambašador u Belgiji Mario Nobilo, koji je ustvrdio da nije reč o bilateralnim pitanjima, nego o zahtevu da se poštuju osnovne evropske vrednosti.

- Mi želimo da vidimo Srbiju u EU, ali insistiramo da ona prođe kroz istu katarzu kroz koju je Hrvatska prošla tokom pregovora o pridruživanju - rekao je on, dodajući da su zahtevi hrvatskih poslanika koji se odnose na pronalaženje nestalih, suočavanja sa prošlošću, korekciji granice na Dunavu i vraćanja kulturnog blaga u skladu sa evropskim normama.

Njemu je replicirao Srđan Majstorović, zamenik šefa Kancelarije vlade Srbije za Evropske integracije, koji je podsetio ambasadora da se hrvatski Sabor prošle godine rezolucijom obavezao da neće ometati Srbiju u evropskim integracijama bilateralnim pitanjima.

- Uveren sam da će predstavnici Hrvatske u EU poštovati tu rezoluciju - istakao je Majstorović.
Poslednji komentari
  • Južbina Vreme: 04.02.2015 20:24h

    "Uveren sam da će predstavnici Hrvatske u EU poštovati tu rezoluciju - istakao je Majstorović." Ako ste u to uvereni, onda niti poznajete hrvatski mentalitet, niti ste za taj posao za koji primate platu. Sa Hrvatima je samo jedno izvesno: nikad ništa dogovoreno nije konačno.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP