Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MOGUĆNOST LEGALIZOVANJA SUROGAT MAJKI ULILA NADU NEROTKINJAMA

Rentiranje materice u Srbiji?

Autor: Radmila Briza | 07.11.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Mogućnost legalizovanja surogat majki koje su trenutno zabranjene u Srbiji, dalo je veliku nadu mnogim ženama da će najzad uspeti da zagrle svoju bebu!

U Srbiji je stopa  steriliteta i dalje od 15 do 17 odsto

U Srbiji je stopa steriliteta i dalje od 15 do 17 odsto | Foto: Profimedia

Iako je to, za sada, samo slovo na papiru - u Nacrtu građanskog zakonika, o kojem bi tek trebalo da bude rasprave, lekari kažu da je surogat majčinstvo potrebno Srbiji.

Iznajmljivanje materice 26.000 evra

Prema objavljenim informacijama, žene sa Balkana koje žele da iznajme surogat majke, odlaze u Ukrajinu. Tamo su zakoni liberalniji, a i cene su tri puta niže nego u Americi.
Procedura se plaća instituciji koja se bavi surogat materinstvom od 22.000 do 26.000 evra. Surogat majci ta institucija plaća od 5.000 do 8.000 evra, a one se obavezuju da će da žive zdravo i neće raditi ništa što bi loše utacalo na trudnoću. Droga, alkohol i cigarete su im zabranjene.

Prof. dr Milenko Proročić, stručnjak koji je metodu vantelesne oplodnje doneo na ove prostore i učestvovao u rađanju prve bebe iz epruvete u Srbiji zajedno sa pokojnim prim. dr Spasom Anđelićem, kaže za „Alo!“ da bi surogat majčinstvo rešilo probleme ženama koje su zbog raka ostale bez materice.

- Ali i onima koje su rođene bez ili sa nedovoljno razvijenom matericom ili boluju od nekih drugih bolesti koje isključuju trudnoću. Surogat majčinstvo, tamo gde postoji, jasno je pravno definisano. Surogat majka ne donosi odluke o trudnoći niti posle porođaja ima bilo kakva prava na dete – objašnjava taj stručnjak.

Prema njegovim rečima, sama procedura je klasična vantelesna oplodnja.
- Od biološke majke uzima se jajna ćelija, a od oca spermatozoidi. Oni se spajaju, i na kraju, zametak se ubacuje u matericu surogat majke. Genetski materijal je od oca i majke i ne meša se sa onim koji ima surogat majka, bez obzira na to što beba raste u njenom telu – ističe dr Proročić.
On dodaje da je u Srbiji stopa steriliteta i dalje od 15 do 17 odsto i da bi ova metoda pomogla upravo tim ženama.

Dr Milenko  Proročić

Dr Milenko Proročić


Hajrija Mujović Zornić, potpredsednica Udruženja pravnika za medicinsko i zdravstveno pravo Srbije, kaže za “Alo!” da bi Srbija trebalo da uvede surogat majčinstvo, ali koje se ne bi plaćalo.

- Trebalo bi da se ograniči tako da u obzir dolaze majke, ćerke i sestre. I ranije je bilo pokušaja da se surogat majčinstvo uvede, ali veliki otpor je bio komercijalizacija postupka, odnosno plaćanje žena koje bi bile surogat majke. U medicini plaćanje tela i organa je potpuno isključeno. Zbog toga, surogat majčinstvo nije omogućeno u mnogim zemljama Evrope. Podržavam ovaj predlog u okviru Nacrta građanskog zakonika, ali trebalo bi dobro da se razradi, tako da bude prihvatljiv načinu razmišljanja i shvatanja građana Srbije – kaže ona.

U Ministarstvu zdravlja, s druge strane, kažu za “Alo!” da na osnovu važećeg Zakon o lečenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja, institucija surogat majke nije dozvoljena. Po ovom zakonu ovakav postupak se smatra krivičnim delom i predviđena je kazna zatvora od tri do 10 godina .

- Što se tiče Nacrta građanskog zakonika, Uprava za biomedicinu Ministarstva zdravlja do sada nije konsultovana, niti obaveštena o bilo kakvoj inicijativi vezanoj za pomenutu oblast – kažu oni.

Srbima Amerikanka rodila bebu


Amerikanka Lori Tompson rodila je ćerkicu jednom paru iz Srbije za oko 100.000 dolara, od čega je 25.000 bilo za uslugu surogat majčinstva. Tompsonova je morala da prođe lekarske, psihološke i administrativne kontrole da bi došla u obzir da postane surogat majka. Kada je prešla te prepreke, dobila je na izbor tri profila roditelja koji su tražili njene usluge. Izabrala je bračni par iz Srbije u četrdesetim godinama, koji je godinama prolazio kroz neuspešne tretmane neplodnosti.
- Želela sam da im pomognem - rekla je tada Tompsonova.

Nikol Kidman i Sara Džesika Parker

Nikol Kidman i Sara Džesika Parker

Svetske zvezde često koriste usluge surogat majki


Lista poznatih svetskih glumaca koji su koristili usluge surogat majke je duga. Bebe su na taj način dobili Robert De Niro i njegova supruga Grejs Hajtauer, Nikol Kidman i Kit Urban, Elton Džon i njegov suprug Dejvid Fernišuje. Riki Martin je putem surogat majke dobio dobio dva sina. Tu su i Sara Džesika Parker i Metju Broderik, koji su se odlučili za surogat majku zbog problema sa plodnošću.

Poslednji komentari
  • Enko Vreme: 07.11.2014 12:21h

    Iju bože, perverzije legalizovane na svakom koraku.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP