Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠTA ĆE REĆI UN?

Republika Srpska nije pretnja
po međunarodni mir i bezbednost!

Autor: Tanjug | 12.11.2012 - 11:59:00h | Komentara: 0

Republika Srpska pozvala je Savet bezbednosti da se, kada je u pitanju BiH, odrekne pozivanja na Poglavlje sedam Povelje UN, koje se tiče delovanja u slučaju pretnje miru, jer, kako se ističe, više ne stoji zaključak da situacija u toj državi predstavlja pretnju po međunarodni mir i bezbednost.

Banski dvori

Banski dvori u Banja Luci | Foto: Siniša Pašalić

"Da bi Savet bezbednosti UN mogao da deluje na osnovu Poglavlja sedam, mora "utvrditi postojanje pretnje po mir, narušavanja mira ili čina agresije".

Situacija u BiH ni izdaleka ne ispunjava nijedan od ovih kriterijuma, te ne opravdava nastavak delovanja Saveta bezbednosti u BiH na osnovu Poglavlja sedam", navodi se u Osmom izveštaju Srpske ovom telu Ujedinjenih nacija.

RS redovno šalje svoje polugodišnje izveštaje Savetu bezbednosti istovremeno kada i visoki predstavnik medjunarodne zajednice Valentin Incko predstavlja svoj redovni izveštaj.

Incko će redovni polugodišnji izveštaj, osmi po redu, predstaviti u utorak u Savetu bezbednosti UN.

Valentin Incko

Visoki predstavnik Valentin Incko | Foto: Siniša Pašalić

Visoki predstavnik je ranije rekao da se u njegovom izveštaju navode glavni politički događaji koji se nalaze u korenu trenutnog lošeg stanja u BiH, odnosno on smatra da je sadašnji politički zastoj rezultat reorganizacije vladajuće koalicije na raznim nivoima, što je dodatno pojačano političkim kalkulacijama koje po svemu sudeći imaju vrlo malo veze sa stvarnim pitanjima i stvarnom politikom.

"Međutim, ono što me najviše brine je to što zvaničnici Republike Srpske otvoreno i javno zagovaraju raspad države, istovremeno osporavajući državne institucije i nadležnosti, posebno pravosudja, a odnedavno i Oružanih snaga BiH", naveo je Incko.

U izveštaju Srpske se, međutim, ističe da mir u BiH vlada gotovo 17 godina i da vojne procene i dalje opovrgavaju svaku naznaku da situacija u BiH predstavlja pretnju po međunarodni mir i bezbednost.

"Misija Eufor/Altea već dugo izveštava da je situacija u zemlji "mirna i stabilna". Kao što je nemački ambasador u UN Peter Viting nedavno primetio, ni Eufor/Altea ni prethodne misije Sfor i Ajfor nisu morale nijednom intervenisati radi održavanja mira", navodi se u dokumentu.

Kako je prenela RTV Republike Srpske, u delu izveštaja koji se tiče delovanja Saveta bezbednosti u BiH, Srpska napominje da je, pored duboko ukorenjenog mira, BiH ostvarila ogroman napredak u posleratnom periodu.

"BiH, njeni entiteti i politički delovi održali su brojne izbore, koje su medjunarodni posmatrači dosledno ocenjivali slobodnim i fer. U proteklom periodu, BiH je bila članica Saveta bezbednosti, ispunila uslove za Akcioni plan za članstvo u NATO, učestvovala u NATO operacijama i mirovnim snagama UN, primljena u Savet Evrope i potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je značajan korak ka članstvu u EU", podseća se u izveštaju.

Takođe, ističe se da je ekonomija BiH ostvarivala rast tokom 15 od 16 godina od rata.

"Uz to, politički napredak ostvaren u prvoj polovini 2012. godine pokazuje da su ustavno izabrani lideri u BiH u stanju da nadju zajedničko tlo i reše trnovita pitanja kroz pregovore i kompromis", ocenjeno je u izveštaju.

UN

Šta li će reći u UN? | Foto: Reuters

Srpska, naime, ističe da se ne može opravdati zaključak da situacija u BiH predstavlja pretnju po međunarodni mir i bezbednost.

"Zloupotreba ovlašćenja iz Poglavlja sedam šteti kredibilitetu Saveta bezbednosti i slabi dugoročnu opravdanost samog Poglavlja sedam. Savet bezbednosti UN treba da se uzdrži od daljeg pozivanja na Poglavlje sedam u pogledu situacije u BiH", zaključeno je u izveštaju Republike Srpske upućenom Savetu bezbednosti UN.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP