Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

JORGOVANKA TABAKOVIĆ:

Rešenje za "švajcarce" mora da bude dobro odmereno

Autor: Tanjug | 29.01.2015 - 15:54:00h | Komentara: 2

Rešenje za kredite građana u švajcarskim francima mora biti dobro odmereno i bez ishitrenih poteza, jer svako nametnuto rešenje, koje bi značilo nasilno prelivanje celokupnih troškova pojedinačnih odluka na državu ili banke, istovremeno bi značilo i stvaranje pravne nesigurnosti i narušavanje finansijske stabilnosti, izjavila je danas Tanjugu guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Jorgovanka Tabaković

Jorgovanka Tabaković | Foto: Željko Šafar

U insistiranjima da Narodna banka po svaku cenu ponudi rešenje koje će olakšati položaj dužnika u švajcarskim francima, često se u javnosti plasira teza da NBS brani interese banaka a ne građana, primetila je Tabaković.

 - Zbog toga moram da podsetim na to koga NBS štiti kada radi svoj posao, a to je očuvanje stabilnosti bankarskog sektora i finansijskog sistema u celini. Štiti najpre građane, koji su svoja sredstva poverili tim bankama, kao i privredu koja drži depozite u tim istim bankama - predočila je guverner NBS.
U bankama, kako je kazala, nisu samo krediti u švajcarskim francima, već i štednja građana koja iznosi 8,4 milijarde evra, koja se tamo nalazi upravo zbog poverenja građana u banke i u to da NBS kao regulator, svojim nadzorom i merama koje donosi, obezbeđuje stabilnost bankarskog sektora.

 - Štednja i depoziti privrede predstavljaju ubedljivo najveći iznos sredstava za plasmane banaka, veći i od kredita koje su banke uzele u inostranstvu - navela je Tabaković i ukazala da NBS ne "štiti interese banaka kao nekih imaginarnih finansijskih institucija, već je po zakonu obavezna da štiti pre svega sigurnost depozita položenih u te banke, što ona i čini".

Očuvanjem stabilnosti bankarskog sektora, NBS štiti i državu od potencijalnih obaveza, i posledično, na taj način, i sve građane kao poreske obveznike, objasnila je guverner srpske centralne banke.

 - Kada kažem da rešenje za kredite građana u švajcarskim francima mora biti dobro odmereno i bez ishitrenih poteza, imam u vidu još jednu važnu stvar: svako nametnuto rešenje koje bi značilo nasilno prelivanje celokupnih troškova pojedinačnih odluka na državu ili banke, istovremeno bi značilo i stvaranje pravne nesigurnosti i po tom osnovu narušavanje finansijske stabilnosti.

U tom slučaju, kako je upozorila Tabaković, mogli bismo da računamo na negativno raspoloženje stranih investitora prema ulaganjima u Srbiju u prilikama kada su nam upravo investicije neophodne za ekonomski rast, razvoj i dalje sprovođenje reformi.
Poslednji komentari
  • Teodora Vreme: 29.01.2015 17:28h

    Kao pštro je "dobro odmerena" njena plata od 5000 evra! Marš, bre!

  • kojo Vreme: 29.01.2015 18:23h

    Poza kao da je Nikola Tesla,HaHaha

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP