Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UGLJANIN:

Rešite problem ličnih karata Bošnjaka

Autor: Ekipa Alo! | 11.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

Ministar Sulejman Ugljanin pozvao je juče nadležne da reše problem izdavanja ličnih dokumenata na jezicima nacionalnih manjina koje je utvrđeno pravnim poretkom Srbije.

Koristiti jezike  nacionalnih manjina:  Sulejman Ugljanin

Koristiti jezike nacionalnih manjina: Sulejman Ugljanin | Foto: Aleksandar Stojanović

U saopštenju Ugljanin podseća da je Zakonom o ličnoj karti, Zakonom o putnim ispravama, kao i Zakonom o službenoj upotrebi jezika propisano da pripadnici nacionalne manjine imaju pravo da se koriste svojim jezikom, pismom i pravopisom. Takođe, Ugljanin je naglasio da upotreba termina „srpsko državljanstvo“ nije u skladu sa propisima Republike Srbije, te u tom smislu takav termin asocira na nacionalnu pripadnost, a ne na pripadnost određenoj državi.

Ugljanin zahteva, u svojstvu ministra i “legitimnog predstavnika Bošnjaka”, a pre svega od Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde i državne uprave da daju pisane instrukcije nadležnim organima u Srbiji koji izdaju lična dokumenta, kako bi se na taj način omogućilo nacionalnim manjinama da ostvaruju svoja prava koja su im zagarantovana Ustavom i zakonima. “Posebno skrećem pažnju na diskriminaciju koju čine službe MUP i lokalnih samouprava koja izdaju lična dokumenata Bošnjacima u sandžačkim opštinama”, rekao je Ugljanin i dodao da se ovim pitanjem bavio i zaštitnik građana, koji i ranije ukazivao na ovaj problem.
Poslednji komentari
  • Митрофан Фустић Морија Vreme: 11.01.2014 09:48h

    За крст часни и слободу златну!

  • momazver Vreme: 11.01.2014 09:57h

    Ugljanine, UVEK si bio los zubar, a dobar mutivoda.Ne ulazim u razloge ,ali covece boziji,OVO /ova teritorija na kojoj i ti zivis, pa da si po nacionalnoj pripadnosti i Marsovac/ JE SRBIJA I KAO NJEN DRZAVLJANIN TI IMAS SRPSKO DRZAVLJANSTVO/ sto ne podrazumeva da si Srbin/,ma koliko bio Marsovac. Ukoliko Srbija potpise protokole o dvojnom drzavljanstvu sa Marsom,onda moze da bude drugacije. Ovako-jok. /A za tebe jos nesto da ti ,mozebiti bude jasnije...ZA SADA NE POSTOJI NIKAKVA *BOSNJAKIJA* /ili nesto slicno/,pa prema tome,koliko god ti dubio na glavi ,NE MOZES BITI DRZAVLJANIN ISTE,MISLIM TE UTOPIJE*BOSNJAKIJE*,ili sta ti ja znam vec cega,pa ako ti trenutno drzavljanstvo ne odgovara, odrekni ga se,ali VRATI MINISTARSKU FOTELJU, I SVE PRIVILEGIJE KOJE TI DAJE SRPSKO DRZAVLJANSTVO I DRZAVA SRBIJA, ...a onda siroko ti polje...AFERIM

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP