Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ISTRAGA U DS

Revizor češlja Pajtićeve račune!

Autor: Maja Keranović | 02.06.2015 - 21:48:00h | Komentara: 0

Državna revizorska institucija juče je zakucala na vrata Demokratske stranke i dostavila zaključak o sprovođenju revizije, kao i rok do kada treba da dostave sve izveštaje u vezi sa finansijama i poslovanjem stranke, saznaje „Alo!“.

Bojan Pajtić na  mukama: Stranku  razdiru trzavice, a  sada mora i račune  da polaže

Bojan Pajtić na mukama: Stranku razdiru trzavice, a sada mora i račune da polaže | Foto: RAS

Predstavnici DRI su u Krunsku, kako saznajemo, došli rano ujutru, odmah na početku radnog vremena.


- Tačno je da su bili iz DRI i da su dostavili zaključak o sprovođenju revizije, a dat je i rok od osam dana da predamo svu potrebnu dokumentaciju.

DRI: Nećemo još o strankama


DRI, na osnovu Programa revizije za 2015. godinu, koji je doneo Savet, izdala je juče zaključke o sprovođenju revizije finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja za 2014. za političke stranke čija je revizija planirana Programom. Do isteka roka za prigovor, DRI neće saopštavati kod kojih političkih stranaka će se sprovoditi revizija. Osim demokrata, i naprednjaci su juče dobili od DRI zaključke o sprovođenju revizije političkih stranaka.
- To nas ni na koji način nije uznemirilo, jer SNS posluje u skladu sa zakonom i domaćinski - naveli su u SNS-u za „Alo!“.

Verujemo da je većina stvari u skladu sa zakonom, ali svakako ne isključujemo mogućnost da možda mogu da utvrde i neke nepravilnosti, što se, inače, dešava kad je reč o knjigovodstvenoj dokumentaciji. Nemamo ništa protiv da DRI proveri finansije i poslovanje stranaka, ali je čudno da već 1. juna, i to u ranim jutarnjim satima, odmah zakucaju na naša vrata - kaže za „Alo!“ sekretar DS-a Milan Popović.

Inače, DS je odavno u finansijskoj buli. Račun stranke je, prema podacima NBS-a, u blokadi više od 500 dana, a ukupan iznos blokade trenutno iznosi oko sedam miliona dinara. Ni Popović ne krije da je DS u teškoj finansijskoj situaciji, zbog čega pedesetak zaposlenih mesecima nije primilo plate.
Međutim, on očekuje da finansijskoj krizi dođe kraj i da račun veoma brzo bude odblokiran. Time će prestati i agonija demokrata koji su založili svoju imovinu kao garanciju za vraćanje kredita Razvojne banke Vojvodine, kako ona na kraju i ne bi otišla na doboš.

Demokrate  imaju osam  dana da  predaju  dokumentaciju

Demokrate imaju osam dana da predaju dokumentaciju | Foto: Aleksandar Stanković


- Glavnica kredita je otplaćena, ali je i dalje sporna nezakonito obračunata kamata u iznosu od 43 miliona dinara od strane RBV-a. Inače, veliki broj naših članova i donatora odazvao se apelu da finansijski pomogne stranci. To i dalje čine. Finansiramo se i od novca koji kao stranka dobijamo iz budžeta - navodi Popović.

DS-u je prvi put blokiran račun u martu 2013. godine, i to zbog neizmirenog kredita od oko 350 miliona dinara, koji je DS uzeo u Razvojnoj banci Vojvodine za izbornu kampanju 2012. godine. Ubrzo su od priloga članova i rukovodstva sakupili deo novca, a deo demokrata je čak založio svoje nekretnine kao garanciju za vraćanje kredita.
Iz blokade su izašli nakon dva meseca, da bi druga usledila u februaru 2014. zbog potraživanja člana DS-a i preduzetnika iz Kikinde Zorana Mileševića. Treći put račun im je blokiran 20. marta prošle godine, a iz te blokade izlaze nakon dva meseca. Međutim, ubrzo je usledila još jedna blokada, i to u junu iste godine, iz koje do danas nisu ni izašli.

Aleksandar Šapić

Aleksandar Šapić | Foto: Zoran Ilić

DS tuži Šapića!

Razvojna banka Vojvodine povremeno garantima za kredit DS-a šalje dopis da izmire dospele obaveze i upozorava da će im u protivnom imovina otići na doboš. Te muke se spasao Aleksandar Šapić, koji je u novembru pustio menicu na devet miliona dinara, koju je dobio kao obezbeđenje za lokal koji je založio za stranku.
- Tužićemo Šapića jer će, osim novca od DS-a, zadržati i lokal, jer ga banka nije ni prodala. On ima prihod i od izdavanja tog lokala. Sa druge strane, tržišna vrednost lokala nije ni približna iznosu koji će mu isplatiti stranka - navodi sekretar DS-a Milan Popović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP