Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UDRUŽENJE VLASNIKA RAČUNOVODSTVENIH AGENCIJA APELUJE

RFZO je krivac što ne radi Centralni registar

Autor: S. Đorđević | 26.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Glavni razlog što i posle uspostavljanja Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, čije je osnivanje građane Srbije koštalo osam miliona evra, poslodavci i dalje ne mogu na jednom šalteru da završe prijavu ili odjavu radnika jeste Republički fond za zdravstveno osiguranje, koji uprkos zakonskoj obavezi, ne šalje prijave osiguranika Centralnom registru, otkriva za „Alo!“ Jovan Beara, predsednik Udruženja vlasnika računovodstvenih agencija.

Pare spiskane, RFZO bez kazne, a građani „obijaju“ šaltere

Pare spiskane, RFZO bez kazne, a građani „obijaju“ šaltere | Foto: Oksana Krutenjuk

On navodi da je Zakonom o centralnom registru utvrđena obavezna razmena podataka između Fonda PIO i RFZO, ali da razmena „nije vršena krivicom RFZO“ do 3. avgusta 2013. kada je formiran Centralni registar. Takođe, i ubrzo posle početka rada registra RFZO se opet oglušio o Zakon, pa tako prijave i odjave zaposlenih radnika sprovodi samo u svojoj bazi podataka.

RFZO bez objašnjenja


Zašto je RFZO napustio sistem Centralnog registra, koji već prikuplja podatke iz Fonda PIO, Poreske uprave i drugih državnih institucija, iz Fonda nisu odgovorili našem listu do zaključenjan ovog izdanja.

Kao praktične posledice ovakvog postupanja, on navodi da ako je prijava/odjava radnika urađena u Fondu PIO to je vidljivo u Centralnom registru, ali ako za takvog radnika poslodavac želi zdravstvenu knjižicu, u RFZO mora da uradi ponovo kompletnu proceduru prijave. Obrnuto, ako je radnik prvo prijavljen u RFZO, onda se ta prijava/odjava unosi samo u njihovu posebnu bazu i nije vidljiva u podacima Centralnog registra i Fonda PIO.

Podsetimo, na probleme u saradnji sa RFZO juče su za „Alo!“ ukazali i iz Centralnog registra i da su sve prijave podnete na njihovim šalterima do 1. februara ove godine bile vidljive isključivo u bazi RFZO.

Poslednji komentari
  • Mrmot Vreme: 26.02.2014 08:50h

    Pa *ebe se njima da rade svoj posao,bitno da primaju plate redovno... A i što bi kad nema sankcije za takvo ponašanje...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP