Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NESTAŠICA PETOVALENTNE VAKCINE ZA DECU

RFZO: „Krivi su proizvođači“

Autor: R. K. | 03.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Dok roditelji dece u panici zbog nestašice petovalentnih vakcina „pentaxim“ i „infanrix“, koje se daju deci kao zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B (HIB) i dečje paralize, optužuju nadležne institucije da ugrožavaju zdravlje njihove dece, u RFZO tvrde da su za nestašicu odgovorni proizvođači, koji nisu ispoštovali dogovor.

Dr Momčilo  Babić

Dr Momčilo Babić | Foto: Vesna Lalić

- Kalendar vakcinacije je tačno utvrđen i zna se kada deca treba da se vakcinišu i koliko doza treba da se nabavi. Činjenica da to nije urađeno na vreme je dokaz nemarnosti državnih institucija, koje godinama unazad nekontinuirano snabdevaju tržište lekovima, kao i dokaz njihove nespobnosti da se na pravi način staraju o zdravlju građana, u ovom slučaju najmlađih - kaže za „Alo!“ Dragana Ćorić iz Udruženja „Roditelj“.

U Fondu pak ističu da do problema nije došlo zbog kasno raspisanog tendera, već zbog proizvođača „GlaxoSmithKline“ iz Velike Britanije i „Sanofi Pasteur“ iz Francuske, koji nisu ispoštovali potpisani dogovor.


- Dva jedina proizvođača petovalentnih vakcina prekršila su potpisane izjave kojima su se, prilikom stavljanja petovalentne vakcine na pozitivnu listu lekova, obavezala da će u periodu od najmanje 12 meseci obezbediti vakcinu u potrebnoj količini. Lista lekova na koju je stavljena petovalentna vakcina objavljena je u „Službenom glasniku“ još 26. novembra prošle godine.
Dakle, još pre tog datuma su se obavezali na isporuku potrebnih količina u 2014. godini - poručio je dr Momčilo Babić, direktor RFZO. Ipak, ovi proizvođači najverovatnije neće odgovarati zbog kršenja ugovora jer navodno ne možemo ništa „velikim multinacionalnim kompanijama“ kao relativno malo tržište!
U Ministarstvu zdravlja su kao odgovorne za nestašice takođe označili proizvođače vakcina i za danas najavili sastanak posle kojeg će biti prosleđeno stručno-metodološko uputstvo za lekare, kao i uputstvo za roditelje o adekvatnoj revakcinaciji dece koja su već primila petovalentnu vakcinu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP