Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BIROKRATIJA IZNAD ŽIVOTA I ZDRAVLJA DECE!

RFZO lošim pravilnikom uskratio lečenje teško oboleloj devojčici!

Autor: R. Kantar | 14.06.2013 - 23:41:00h | Komentara: 2

Danica Čemerikić (6), devojčica koja boluje od cerebralne paralize i kojoj su lekari u aprilu operisali deformitete oba stopala, ostala je bez neophodnog oporavka u rehabilitacionom centru Banja Koviljača jer je njena majka Sonja, navodno, nekoliko dana kasnila (?!) sa dostavljenjem dokumentacije, saznaje “Alo!”! Lekarska udruženja šokirana su činjenicom da je obično parče papira važnije od zdravlja i oporavka deteta.

Država je pustila da se  pati: Danica Čemerikić

Država je pustila da se pati: Danica Čemerikić

- Danica je 100 odsto invalid. Ne može da priča i, kako joj je leva strana podignuta, jako teško hoda... Stoga joj je 15. aprila izvršena operacija obe noge na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu, odakle je i izašla sedam dana kasnije.

Preporučen joj je oporavak u Banji Koviljači. Međutim, kada sam 4. juna, nakon što joj je skinut gips, otišla sa dokumentacijom u RFZO u Medveđi, odbijena sam uz obrazloženje da sam sa otpusnom listom iz bolnice trebala da dođem u roku od mesec dana, odnosno nekoliko dana ranije - priča za “Alo!” Sonja Čemerikić iz Medveđe, majka male Danice, koja se nakon odbijanja filijale u Medveđi obratila za pomoć drugostepenoj komisiji u Leskovcu.

Sonja i Danica Čemerkić

Sonja i Danica Čemerkić

No, i tu je naišla na potpuno nerazumevanje službenika, koji su je pismenim putem, kratko, obavestili da njeno dete nema pravo na nastavak lečenja! Sonja ističe da se niko pre toga nije potrudio da joj objasni da je u obavezi da RFZO-u preda dokumentaciju u roku od mesec dana.

- Sve i da sam znala, pitanje je da li bih našla nekog da mi pričuva dete, koje i bez gipsa zahteva stalnu pažnju, dok se ja šetam od šaltera do šaltera - dodaje Sonja, kojoj se već desila najstrašnija tragedija koja roditelju može da se desi - gubitak deteta.

- Daničin brat blizanac je umro kada je imao četiri meseca i ja ne mogu da podnesem da se zbog jednog parčeta hartije koje nikome ne znači ništa sistem ovako igra sa životom i mog drugog deteta - poručuje Sonja. Predsednik udruženja “Pravo na zdravlje” Miroslav Petrović napominje za naš list da u svim normalnim zemljama “zdravstveni sistem postoji zbog pacijenata, dok kod nas postoji zbog birokratije”.

- Zakon i propisi ne smeju da se donose na taj način da život i zdravlje pacijenata bude ugrožen - odlučno upozorava Petrović za naš list.

RFZO: Ne može da se pomera rok!


U RFZO su poručili za “Alo!” da se “zahtevi pacijenata razmatraju pojedinačno, ali da je nedozvoljeno da se za svaki konkretni slučaj može određivati “poseban rok”!?
- Poštovanje Pravilnika i rokova koji su njime propisani upravo obezbeđuje jednake uslove ostvarivanja prava za sva osigurana lica - poručili su u Fondu i dodali da “izuzeci ne postoje jer je mišljenje medicinske struke da su propisani rokovi optimalni za sprovođenje rehabilitacije”, iako u ovom slučaju to nije bilo moguće jer je dete nosilo gips. U Ministarstvu zdravlja nisu se našli merodavnim da odgovore na pitanja u vezi sa ovom temom.

Poslednji komentari
  • SHACA Vreme: 15.06.2013 10:05h

    I Srbija ima pravnike koji imaju moral i znanje ......E TAKVI muuuurs s radnog mesta netrujte nasu decu demagogijom o pravu na takav nacin jos jednom MUUUURS...

  • sasa Vreme: 15.06.2013 10:07h

    SRAMOTA ZA ZDRAVSTVO,MINISTARSTVO A I DRZAVU!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP