Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VREMENSKE (NE)PRILIKE

RHMZ: Neće biti većih poplava, samo lokalna izlivanja

Autor: Tanjug/Beta | 05.03.2015 - 16:08:00h | Komentara: 0

Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) ne očekuju poplave veće poplave zbog obilnih padavina u Srbiji, ali može biti manjih izlivanja na bujičnim vodotokovima", rekao je danas hidrolog RHMZ-a Dejan Vladiković.

Poplave Vladičin Han

Prete samo lokalna izlivanja | Foto: V. Pešić

"Ne mislimo da će biti izliva na matičnim rekama, ali na njihovim slivovima postoje manji bujični vodotoci, uglavnom neuređeni, kod kojih očekujemo mala izlivanja", izjavio je Vladiković za agenciju Beta.

On je kazao da se očekuje porast vodostaja na Savi koji je kod hidrološke stanice Šabac već iznad granice redovne odbrane od poplava.

"Zbog pojačanog dotoka iz BiH i Hrvatske vodostaj će rasti ka granici vanredne odbrane, ali je neće preći", ocenio je Vladiković.

Uskoro se očekuje porast vodostaja reka u Vojvodini.

Manja izlivanja kod Koceljeve i Šapca, vanredno u Topoli
Na području Srbije, danas oko 15 sati, osim manjih izlivanja vodotokova kod Koceljeve i Šapaca nije bilo problema na ostalim rekama, a pripadnici Sektora za vanredne situacije su i dalje u stanju pune pripravnosti.
Na području opštine Topola preventivno je proglašena vanredna situacija kako bi se lakše angažovala mehanizacija i preusmerili neki od manjih vodotokova, što je i urađeno, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.
On je naveo i da je na području Koceljeve i Šapca došlo do "izlivanja koja su ugrozila uglavnom puteve" i da za sada nema "ničega što ukazuje na ugrožavanje objekata i ljudi".

"Kod hidroloških stanica Jaša Tomić i Kusić na rekama Tamišu, odnosno Neri, u narednih 12 časova očekuje se dostizanje granice redovne odbrane od poplava", dodao je Vladiković.

Isto će biti u Pomoravlju i Šumadiji.

"U centralnoj Srbiji beleži se umereni porast vodostaja reka gde se u naredna 24 časa očekuje približavanje granici redovne odbrane", ocenio je hidrolog.

Sada je registrovan umereni i veći porast vodostaja na Kolubari i njenim pritokama - Ubu, Tamnavi i Ljigu. Takođe, na rekama Jadru i gornjem toku Zapadne Morave, gde se ne očekuje značajniji porast vodostaja.

Ipak, u istočnom delu zemlje predviđa se da će redovna granica odbrane od poplava biti premašena.

"Na Mlavi i Peku će se tokom sutrašnjeg dana prevazići granica redovne odbrane", rekao je Vladiković dodavši da naseljeni u okolini Timoka nemaju razloga za brigu, jer će njegov nivo ostati ispod te granice.

Vladiković je kazao da nema uslova za ponavljanje majskog scenarija, kada su Srbiju zahvatile katastrofalne poplave, jer su padavine sada nekoliko puta manje, a uslovi drugačiji.

"Iako se prestanak padavina očekuje do subote, one nisu istog intenziteta. Kiša prelazi u sneg, potom susnežicu i jenjava", ocenio je hidrolog.

PAZITE AKO KREĆETE NA PUT!

Nekoliko osoba povređeno u nevremenu u Hrvatskoj
Nekoliko osoba povređeno je u nevremenu od jakih udara bure koji od jutarnjih sati traju u Hrvatskoj.
Vetar je prevrnuo tegljač na putu Klis-Solin, vozač je povređen i prevezen u splitsku bolnicu.
Orkanska bura, koja na Pagu duva i do 200 kilometara na sat, osim što je prevrnula parkirani automobil, povredila je i dvoje građana, srušivši ih na ulicu.
Vetar je odneo krov sa zgrade Osnovne škole u Dražicama, kod Rijeke, pa su deca evakuisana.
Na riječkom području bura je nosila delove krovova, čupala stabla, pravila odrone kamenja, a nastavu je otkazalo nekoliko škola.
Olujni vetar u celoj Hrvatskoj uzrokuje probleme, a nadležne službe intervenišu zbog slomljenih stabala, otrgnutih delova fasada i krovova, kontejnera koji su odleteli na saobraćajnice i u more.
Jaki udari vetra koji su zahvatili Dalmaciju oduvali su plovila na more i lome drvene dalekovodne stubove, što stvara teškoće u snabdevanju strujom, prenosi Hina.
Vetar je na Trgovačko transportnom terminalu u Stobreču, kod Splita, urušio krov jedne zgrade, a u Kaštel Lukšiću je urušen deo stare zgrade uz glavnu ulicu.
Zbog pada saobraćajne signalizacije zatvoren je i tunel Sv. Ilija.
Na području Gospića i Karlobaga orkanska bura ponovo je najviše
štete napravila na električnim vodovima u Podgorju.
Najjači udar bure izmeren je u Prizni 216 kilometara na sat, u prekidu su trajektne linije za Otok Rab i Pag, a u Lici na Koreničkom području palo je najviše snega koji nošen vetrom stvara visoke nanose.
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji vatrogasci su zbog jakog nevremena tokom jutra imali više od dvadeset intervencija a ovom području preti poplava kao u septembru prošle godine, kada je zbog obilne kiše voda ušla u mnoge kuće.
Mnoge saobraćajnice i mostovi zatvoreni su za saobraćaj.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP