Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VASILJEVDAN

Ritualno banjanje na debelom minusu

Autor: V. Pešić | 13.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Ritualnim kupanjem u bazenu sa vrelom mineralnom vodom na otvorenom pored Banjske reke, pravoslavni Romi u Vranjskoj Banji 12. januara počeli su da slave Vasilicu ili Vasuljicu i slaviće sve do 17. januara!

Romi slave  Vasilicu

Romi slave Vasilicu | Foto: V. Pešić

- Najveći i najradosniji praznik Roma, uz Đurđevdan, zasigurno je Vasiljevdan. Familijarno i po starešinstvu, Romi se ritualno po mrazu kupaju u bazenu „perilo“, kojeg su svojevremeno sami izgradili tik uz Banjšticu. Iz bazena u kojem je termomineralna voda od 70 stepeni, u dane Vasuljice širi se omamljujući miris bosiljka, majčine dušice, hajdučke trave i kantariona Uprkos mrazu, snegu, ledu i debelom minusu pored bazena, pravoslavni Romi se kupaju i poštuju običaje - kaže za „Alo!“ romski aktivista i hroničar Durmiš Jašarević.

| Foto: V. Pešić


Ne samo za slavskih dana, Romi u Vranjskoj Banji kupaju se u bazenu, leče kostobolju, raspredaju priče i zbijaju šale u toku cele godine.
- Zbog zdrave i lekovite vruće vode u bazenu, mnogi su izlečili kostobolju i druge boleštine. Zdravlju naročito prija zimsko kipanje, kada su oko bazena sneg i led. Najteže je kada se izađe iz vruće vode. Mnogi Romi u Vranjskoj Banji nemaju kupatilo, pa su prinuđeni da se banjaju u bazenu pored Banjske reke - kažu Redža Mamutović, Alil Raimović i Sejda Eminović.

Profesor geografije Slavomir Kostić iz Vranjske Banje podseća da turistička varoš podno Besne kobile ima najtopliju mineralnu vodu u Evropi. Iz pojedinih izvora ističe voda čija je temperatura čak 110 stepeni. Svojevremeno je u banjskom lečilištu, koje se pominje još u povelji kralja Stefana Dušana, kostobolju vidao kralj Petar Prvi Karađorđević.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP