Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OLAKŠANJE ZA POLJOPRIVREDNIKE

Robne rezerve počele da otkupljuju tovljenike

Autor: Tanjug | 02.04.2015 - 19:13:00h | Komentara: 1

Republička direkcija za robne rezerve počela je sa otkupom tovnih svinja od registrovanih poljoprivrednih proizvođača u cilju rešavanja neravnoteža na tržištu, rečeno je danas Tanjugu u direkciji.

Svinjac

Svinjac | Foto: foter.com

Direkcija je juče otkupila oko 450 tovljenika na otkupnim mestima Badovinci, Lačarak i Slepcević.


Klanice koje će vršiti otkup tovnih svinja su ''Big Bull Foods'' iz Bačinca, ''PRO-MES'' iz Novog Bečeja, novosadska IM ''Matić'', jagodinski ''Juhor'' i IM ''Topola'' iz Bačke Topole.


Osim navedenih, kupovinu tovnih svinja će obavljati i IM Matijević, Alf Promet iz Kaća i Imes iz Padinske Skele.


Kupovina će se vršiti najkasnije do 30.aprila, a rok plaćanja je 15 dana od kada Republička direkcija primi potvrdu o prijemu tovnih svinja.


Vlada Srbije dala je ranije saglasnost Republičkoj direkciji da od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava kupi do 10.000 tovnih svinja po ceni od 170 dinara za prvu klasu, 150 dinara za drugu i 140 dinara po kilogramu za treću klasu.


S obzirom da je na tržištu mesa, ali i mlečnih preradjevina osetno primetan pojačan uvoz koji preti da uništi domaću proizvodnju, sekretar Udruženja za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije Nenad Budimović rekao je za Tanjug da je jedino rešenje za taj problem u izvozu ovih proizvoda.


"Rešenje je da se nadje mogućnost izvoza i u slučaju mleka i svinjskog mesa jer kada bi se taj kanal otpušio regulisali bi se viškovi. Samo izvoz može da povuče proizvodnju", ocenio je Budimović.


On je dodao da je nakon kratkotrajnog zastoja izvoza na rusko tržište koji se dogodio krajem prošle godine, realno očekivati da plasman na ovo tržište ponovo zaživi u većoj meri.


Budimović tvrdi da Robne rezerve mogu samo privremeno da smire situaciju.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavjević Bošković najavila je nedavno da će i problem mleka kratkoročno biti rešen tako što će Robne rezerve otkupiti mleko u prahu.


Uvođenje prelevmana takođe, prema njegovim rečima, ne može dati trajne efekte.


"Uvodenje prelevmana je kratkog daha, jer mi smo potpisli SSP i ne možemo kako se pojavi neki problem tražiti zaštitu od EU", kategoričan je Budimović.


Srbija se, kako je upozorio, mora uhvatiti u koštac sa problemom, a za to je jedini način da se srpsko meso, mleko i prerađevine nađu na ruskim policama ili nekih drugih tržišta.


Reakciju klaničara i mlekara koje su počele masovno da uvoze jeftinije proizvode, Budimović je ocenio kao sasvim očekivanu jer se postavlja pitanje zašto oni ne bi iskoristili najpovoljniji cenovni trenutak.

Poslednji komentari
  • brka Vreme: 02.04.2015 20:15h

    Kratkorocno'kratkorocno sta jeto// Citiram pr' Malesevica sa Novosackog poljo' fakulteta jednom je rekao CILJANA PROIZVODNJA' Ja kao Seljak sam ga razumeo a ko je trebao nije ga interesovalo'

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP