Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MALI POBEDNICI

Rođeno 30 zdravih beba HIV zaraženih majki

Autor: Tanjug | 30.05.2014 - 11:14:00h | Komentara: 0

U poslednjih osam godina 30 trudnica koje su zaražene HIV-om rodile su zdravu decu, dok je 10 mališana rođeno zaraženo, jer majke nisu znale da su inficirane HIV-om, rekla je šefica Nacionalne kancelarije za HIV i AIDS Danijela Simić.

Mali heroj:  Beba Zorica

Ilustracija | Foto: Oliver Bunić

Simić je, na godišnjoj skupštini udruženja za zaštitu ljudi koji žive sa HIV-om (USOP), rekla da je napravljen pozitivan pomak u tom pravcu, jer je od 1993. do 2004. godine rođeno 28 mališana koji su inficirani HIV-om od majke.
"Od 2004. do 2013. godine 30 trudnica bilo je na programu prevencije prenosa HIV-a sa majke i u svim slučajevima rođena su deca koja nisu zaražena", rekla je Simić i navela da su trudnice bile na programu u GAK Narodni front i pratio ih je doktor Spasa Anđelić, koji je nedavno preminuo.
Simić kaže da se nada da će neko od njegovih kolega nastaviti da se bavi ovom problematikom i prati trudnice zaražene HIV-om.
U Srbiji je od pojave bolesti 1985. godine do danas HIV-om inficirana 3.001 osoba, od tog broja kod 1.692 osobe dijagnostikovana je sida, dok je od ove bolesti umrla 1.061 osoba.
Dr Simić kaže da je stopa novootkrivenih zaraženih osoba u prošloj godini bila 20,5 osoba na milion stanovnika, što je i evropski prosek.
Prema podacima Batuta, ranije je najčešći put prenosa infekcije bio korištenjem zajedničkog pribora kod intravenske upotrebe narkotika, dok danas raste broj inficiranih HIV-om među osobama koje su imale homoseksualne odnose.
Simić kaže da se mora nastaviti rad na prevenciji, mora se povećati broj savetovanih i testiranih na HIV, kao i da se omogući dostupnost antiretrovirusne terapije i testova za imunološko i virusološko praćenje toka HIV infekcije.
Ove i naredne godine završavaju se projekti Global fonda u borbi protiv side, tuberkuloze i malarije, a Institut Batut preuzeće na sebe da koordiniše nastavak svih aktivnosti.
Direktor Batuta Dragan Ilić pozvao je sve nevladine informacije da se aktivno uključe i pre formiranja posebne kancelarije da se naprave projekti i programi koje bi mogla da finansira država "U julu i avgustu se definišu budžeti za narednu godinu za programe koje finansira država. Bojim se da će već u septembru za to biti kasno", rekao je Ilić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP