Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRBIN BESPOMOĆAN U LAVIRINTU BIROKRATIJE

Rođenom Čačaninu za državljanstvo traže 17.700 dinara

Autor: V. Nikitović | 09.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 5

Ivanu Kneževiću, rođenom Čačaninu, u administraciji traže 17.700 dinara kako bi izadio potvrdu da je državljanin Srbije.

Ivanovi roditelji su rođeni u  Crnoj Gori, ali kao i njegove sestre imaju državljanstvo Srbije

Ivanovi roditelji su rođeni u Crnoj Gori, ali kao i njegove sestre imaju državljanstvo Srbije

- Prošle godine isticala mi je lična karta i pokrenuo sam proceduru za izdavanje nove. Kada je trebalo da dobijem uverenje o državljanstvu, rečeno mi je da me nema u evidenciji državljana Srbije i da je za ponovno uvođenje potrebno da platim taksu od 17.700 dinara. Samo što se nisam onesvestio – priča Ivan.


Usledila je šetnja od šaltera do šaltera kako bi se videlo da li se radi o grešci, ali se ispostavilo da je problem nastao zbog činjenice da su mu roditelji rođeni u Crnoj Gori. On smatra da to ne bi trebalo da ima veze sa njegovim statusom.

- Rođen sam u Čačku, tu sam završio školovanje, odavde sam išao u vojsku, upisan sam u birački spisak. Dostavio sam im svu moguću dokumentaciju koja to dokazuje. I sada, odjednom nisam državljanin Srbije. Kako je to moguće? Nakon provera utvrdio sam da nisam upisan ni u crnogorsko državljanstvo. Ispada da sam čovek bez zemlje i bez prava iako pune 34 godine izvršavam sve obaveze koje mi je država nametnula - priča Knežević, čije sestre imaju državljanstvo Srbije.

- Nakon otcepljenja Crne Gore, roditelji su uzeli srpsko državljanstvo. Pitali su da li treba da pokrenu proceduru kako bih i ja postao državljanin Srbije, ali im je rečeno da se to podrazumeva, po automatizmu – navodi Ivan.

U matičnoj službi čačanske Gradske uprave objašnjavaju da je Knežević ušao u ovaj administrativni problem jer je rođen nakon 1979.
- On preko PU Čačak mora podneti zahtev za prijem u državljanstvo Srbije. To je jedina opcija koja mu preostaje - kaže matičar Ivan Petronijević. Ogromnu sumu koju mu država Srbija traži zbog smešne birokratske zavrzlame Ivan nema odakle da izdvoji.

- Nemam odakle da platim toliki novac. Počeo sam da radim tek pre nekoliko meseci, a izdržavam suprugu i dvoje dece. Pošto od važećih dokumenata sada imam samo vozačku dozvolu, a zbog posla sam često na terenu, plašim se da ću imati problema prilikom rutinskih policijskih kontrola – kaže Knežević.
Poslednji komentari
  • SVETLANA Vreme: 09.05.2014 12:24h

    IVANE IMAS PRAVO NA DRZAVLJANSTVO PO MESTU RODJENJA I TU SE PLACA TAKSA OD 950 DIN. PO CLANU ZAKONA RK SRBIJE BR. 44 TAJ MATICAR NEMA POJMA SVOJ POSAO A I U MUPU SVIMA JE U INTERESU DA ODERU COVEKA UMESTO DA GA POSAVETUJU I PREDOCE I DRUGE MOGUCNOSTI KOJE SU ZAKONOM PROPISANE UOSTALOM TU SU RADI GRADJANA A NE RADI SAMIH SEBE SRAMOTA.

  • milan Vreme: 09.05.2014 22:00h

    ivane ja sam imao isti problem do pre par meseci i nemas potrebe da placas toliki iznos jer nasi nemaju pojma i samo hoce da uzmu pare,treba samo da uradis utvrdjevanje drzavljanstva i maticar ti netreba uopste,utvrdjivanje traje 2-3 meseca puno srece i strpljenja sa nasom administracijom,meni 3god nisu znali da kazu sta treba od papira

  • SILVANA Vreme: 09.05.2014 22:48h

    IVANE MOJ SUPRUG JE IMAO ISTI PROBLEM,ALI GA JE PRE 2-3 MESECA RESIO POSLE 3GOD.SETANJA OD USTANOVE DO USTANOVE JER NASA ADMINISTRACIJA NIJE ZNALA GDE DA GA UPUTE I DA MU DAJU PRAVU INFORMACIJU KOME DA SE OBRATI.TEBI JE POTREBNO UTVRDJIVANJE DRZAVLJANSTVA.JOS NESTO MATICAR NEMA VEZE SA TIM.NADLEZAN JE SUP NA TERITORIJI GDE ZIVIS

  • Ludi ja Vreme: 10.05.2014 01:37h

    Sa birokratijom smo za*ebali i amere.O zaposljavanju na drzavnim jaslama sto po partijskoj ,sto po familijarnoj liniji nebih da govorim,iz prilozenog se sve vidi.Ivane neka ti je sa srecom trebace ti ...

  • dr.mile Vreme: 11.05.2014 09:37h

    Nema to veze sa godinom rodjenja ja sam 1961 i imao sam isti problem,sem sto sam imao trosak da odem u mesto gde mije otac rodjen i troskova podnosenja zahteva.ostalih vanrednih troskova nije bilo.Ne dozvoli da te pokradu! Kakvi su vam ovi hijeroglifi vise se mucim da ih upisem nego ceo tekst. Racunajte i na one slabovide.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP