Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BIVŠI MINISTAR I ŠEF BIA UME DOBRO DA POSLUJE

Rodić tužio državu i uzeo 2,3 miliona!

Autor: I. Žigić - I. Kljajić | 19.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Nebojša Rodić, bivši šef Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i ministar u Vladi Srbije o čijim je sumnjivim poslovnim odnosima sa uhapšenim tajkunom Miroslavom Bodićevićem pisao „Alo!“, tužio je svojevremeno državu i od nje pre dve godine dobio odštetu tešku 2,3 miliona dinara, otkriva „Alo!“. Dobio je 2013. od Ministarstva spoljnih poslova odštetu tešku čak 2,32 miliona dinara!

„Pošteno  sam  dobio  milione“:  Nebojša  Rodić

„Pošteno sam dobio milione“: Nebojša Rodić | Foto: Dušan Milenković

Prema našim saznanjima, Rodić, koji je trenutno ambasador Srbije u Azerbejdžanu, tužio je još 2001. godine Ministarstvo spoljnih poslova (MSP). Iako 2000. nije bio raspoređen ni u jednoj zemlji, radio je u Ministarstvu kao diplomata, dok mu u jednom trenutku nije zabranjeno da se pojavljuje u toj instituciji. Kako je sam Rodić potvrdio za „Alo!“, od države je „pošteno dobio milione“.

„Biznismen“ Miroslav Bogićević

„Biznismen“ Miroslav Bogićević | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Struka: Sumnjivi dilovi sa tajkunom


Rodić je, kako je „Alo!“ juče pisao, po dolasku na čelo BIA svoju kompaniju „Magma prom“ bukvalno poklonio Dragici Mijatović, sa kojom, kako tvrdi, nikada ništa nije imao, a koja je firmu preuzela za „Farmakom MB“ Miroslava Bogićevića! Da je ta transakcija prilično sporna i sumnjiva, smatra stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević.
- Kod nas je nekakvo opravdanje da je neko predao nekome firmu. Ipak, ne može se firma predati, već pokloniti, što je jedna vrsta fasade kako bi se prikrila opasnost da postoji sukob interesa. Da nisu čista posla, sumnja i ekonomista Ljubomir Madžar.
- Ovo je vrlo čudna priča... U pitanju je pravi kuriozitet i možemo samo da nagađamo šta se krije iza toga - prokomentarisao je Madžar.

- Vodio sam sudski spor sa MSP-om kako bih se vratio na svoj posao ambasadora koji sam obavljao dok mi u oktobru 2000. nisu zabranili ulaz u zgradu ministarstva. Čitavih 12 godina je trajao sudski spor i nakon što je okončan, vratio sam se na svoje radno mesto.

Taj novac koji su mi isplatili je razlika između zarade koju sam ostvarivao tih godina u odnosu na platu koju sam imao u MSP-u - objasnio je Rodić i zaključio da je to „novac za 12 godina njegovog života i nečije bahatosti“.


I u ministarstvu Ivice Dačuća potvrdili su za „Alo!“ da je Rodiću na ime plata uplaćeno 1,2 miliona dinara i još 1,05 miliona na ime kamata za 12 godina, koliko je trajao spor.

- Presudom Apelacionog suda iz septembra 2013. utvrđeno je da je Rodić u radnom odnosu na neodređeno vreme u MSP-u od decembra 2001, te je Ministarstvo dužno da ga rasporedi na odgovarajuće poslove u zvanju ambasadora ili druge koji odgovaraju njegovoj stručnoj spremi, kao i zvanju koje je imao pre septembra 2000. godine - navode u MSP-u.

Kako dodaju, MSP i Rodić su zaključili Sporazum o mirnom rešavanju spora, po kojem je MSP dužan da Rodiću isplati potraživanje na ime naknade štete zbog izgubljene zarade u iznosu od 1.265.961 dinara na ime glavnog duga, sa zakonskom zateznom kamatom za period od 31. decembra 2001, pa do 30. juna 2014. godine u iznosu od 1.054.693,74 dinara.

Za diplomatu 150 kvadrata

Naša država ambasadoru Rodiću u Azerbejdžanu iznajmljuje troiposobni stan od 145 kvadrata za obavljanje diplomatske misije. On takođe prima i platu od 3.8000 evra mesečno. Kako se može videti u imovinskoj karti bivšeg ambasadora u Bakuu, on je koristio stan od 120 kvadrata.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP