Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STRIP „MALOG POLITIKINOG ZABAVNIKA“ ŠOKIRAO JAVNOST

Roditelje užasnula beba na ražnju!

Autor: R. Briza - S. Ivaneža | 23.01.2015 - 14:00:00h | Komentara: 9

Vatra gori. Postavljen je ražanj. Na njemu se, nataknuta na kolac, lagano vrti - beba! Oko vatre stoje kuvar, koji sve nadzire, „pomoćnik“ koji preliva bebu na ražnju, treći koji na poslužavniku nosi već spremljeno dete iz čijih usta viri šargarepa, a leži na garnirungu od povrća. Iznad njega sa konopca vise vezana deca...

Strip „malog politikinog zabavnika“ šokirao javnost

Strip „malog politikinog zabavnika“ šokirao javnost

„Zgrožena sam! Ako je strip u kojem se deca serviraju na tacni pečena normalan, onda
verovatno ja nisam”, kaže jedna majka

To je ukratko scena iz stripa „Merlin protiv Deda Mraza“ u kojoj zli bauci sebi za Božić spremaju zakusku, a koji je objavljen u novogodišnjem broju „Malog politikinog zabavnika“, namenjenog deci uzrasta od šest do 12 godina. Scenu prati tekst u kojem piše da se bauci na tom mestu okupljaju jednom godišnje i razmenjuju malu decu umesto novogodišnjih poklona. „Tu dolaze bauci iz svih delova sveta i prave razne specijalitete: paelju od beba, kus-kus sa očima malih devojčica, kiseli kupus sa kolenicama, pardon, kolenima“, piše u stripu koji je na noge podigao stručnu javnost, medije, a pre svih - roditelje!


Jedan od užasnutih roditelja napisao je na fan strani časopisa: „Molim roditelje da pročitaju strip pre nego što ga daju deci. Zgrožena sam! Ako je strip u kojem se deca peku na ražnju i serviraju na tacni pečena normalan, onda verovatno ja nisam!“ Sa njom se oočigledno slaže i psiholog Marija Živković, koja ističe da nije primereno takve slike puštati u „Malom politikinom zabavniku“.

- U takvom magazinu mora da postoji stručno lice koje će odrediti šta je podobno za decu određenog uzrasta. Dokazano je da takve slike, pa i ono što deca danas gledaju u modernim crtanim filmovima, podstiču na agresiju - naglašava ona, a pedagog Ljiljana Vdović dodaje da je praksa da se svi mediji koji objavljuju sadržaj za uzrast od 6 do 12 godina konsultuju sa stručnim licima.

- Kada dete ugleda ovakvu sliku, neophodno je da pričate s njim jer ono što vidi može da prenese u realni svet. To ne mora da bude bukvalno prepisivanje, već može da reaguje agresivno na drugi način - kaže ona.

S druge strane, čelnici časopisa kažu da im je žao što je taj deo njihovog magazina, u kojem prenose u tri nastavka ceo francuski strip za decu „Merlin protiv Deda Mraza”, izazvao takvu reakciju.

- U pitanju je francuski strip za decu specifičnog humora, čiji se junaci bore protiv zla. Ide u tri nastavka i poruka i pouka je da dobro pobeđuje zlo. Nismo uopšte želeli da komentarišemo celu tu situaciju jer je vrlo zlonamerno izvući iz konteksta celog stripa samo jednu scenu i reći kako je ovakva ili onakva. Isto bi bilo izvući samo scenu iz Crvenkape u kojoj lovac puca u vuka, raspori mu stomak i izvuče Crvenkapicu i baku iz njega. Ili bilo koju drugu iz bajki za decu ili priča za drugi razred osnovne - kaže za „Alo!“ Gordana Knežević Monašević, urednica „Malog zabavnika“, i dodaje da redakcija nije imala nikakvu zlu nameru objavljujući taj strip.

Direktor „Politike“ a. d. za Alo!: Trebalo je da očekujemo reakcije
Zefirino Grasi, dugogodišnji glavni urednik „Politikinog zabavnika“ i direktor „Politike“ a.d., kaže za „Alo!“ da je u celoj priči jedini previd što nisu predvideli sve moguće reakcije.


- Trebalo je da predvidimo da bi neko mogao tu scenu u stripu da shvati drugačije od cele priče u stripu i njegove pouke i poruke - kaže Grasi.

Poslednji komentari
  • misho Vreme: 23.01.2015 19:13h

    autor crteža je monstrum.da li je I jednog sekunda pomislio da je to njegovo dete.ne dao bog bilo čije.odgovrnost imaju svi od prvog čoveka politike do crtača stripa

  • no name Vreme: 23.01.2015 20:08h

    Možeš misliti oko čega se pravi skandal, ja sam odrastao uz pesmice "pusti pužu rogove, da oremo dolove, ako nećeš pustiti ja ću tebe ubiti, čekićem po glavi u zelenoj travi" i pesma o leptiriću "stisnućeš me probošćeš me onda zbogom svete" pa sam odrastao sasvim normalno. A da ne pričam plašenja o "Baba rogi" koja jede malu decu itd...:)

  • Brizni roditelj Vreme: 24.01.2015 02:23h

    Ja mislim da je veci zlocin uporedjivati autora pomenutog stripa sa monstrumom,ajde se malo zapitajte i sami o tome ?

  • Brizni roditelj Vreme: 24.01.2015 02:23h

    A zapitajte se i puno toga,npr. sta sve mozete izvuci iz konteksta jer se moze uporediti sa Sodomom i Gomorom ,ali kao deo celine salje jasnu poruku o nekim stvarima? Jel ste vi oni istu brizni roditelji koji deci tog uzrasta dozvoljavaju da vitlaju topovske udare po kaldrmi?

  • Brizni Roditelj Vreme: 24.01.2015 02:25h

    Iii oni isti roditelji koji deci daju novac za budi Bog s nama sta sve ne pored uzine?1993 se, kada sam bio predskolac vodila opasna propaganda da deca ne treba da kupuju turske Turbo zvake jer proizvodjaci u njih navodno stavljaju heroin (koji je najmanje 40puta bio skuplji od iste) kako bi se deca NAVLACILA na istu.Roditelji su masovno gutali tu pricu.S kojim ciljem to radite ,nadlezni,zajednico roditelji,zasto uskracujete nekom da ucini zivot vasoj deci zanimljivijim.?!?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP