Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREDNACRTOM GRAĐANSKOG ZAKONIKA DECA NAJZAŠTIĆENIJA

Roditelji, batina nije iz raja izašla!

Autor: E. A. | 06.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Prednacrt Građanskog zakonika (GZ), o kojem će se raspravljati narednih godinu dana, zabranjuje fizičko kažnjavanje deteta. Oni koji se vode izrekom da je „batina iz raja izašla“ moraće da promene princip vaspitanja dece kako ne bi snosili posledice i sami na kraju bili kažnjeni.

Treba raditi s roditeljima  na rešavanju konflikata sa decom, kažu u Udruženju „Roditelj“

Treba raditi s roditeljima na rešavanju konflikata sa decom, kažu u Udruženju „Roditelj“ | Foto: Shutterstock

Osim sklapanja istopolnih brakova, surogat materinstva i ubistva iz milosrđa, deca zauzimaju poseban deo ovog zakonika i ona su u njemu najzaštićenija.


„Roditelji ne smeju podvrgavati dete ponižavajućim postupcima i kaznama koje vređaju ljudsko dostojanstvo deteta...“, piše u predlogu. Pisac nacrta GZ izričito navodi da „roditelji ne smeju fizički kažnjavati dete i dužni su da ga štite od takvih postupaka drugih“.

Angelina Radulović iz Udruženja „Roditelj“ smatra da oblast vaspitavanja deteta ne treba da bude deo zakona, već da sam roditelj mora biti svestan posledica svog ponašanja prema detetu.

- Društvo i zakon ne treba da okrivljuju roditelje što ne znaju za drugi vaspitni metod. Pritom, ne znači da je roditelj zlostavljač ako je svom detetu jednom udario vaspitnu ćušku. Potrebno je raditi sa roditeljima na rešavanju konflikata sa decom na drugačije načine, autoritet se može izgraditi drugim metodama, a ne batinama. Kao društvo ne treba da podstičemo batinanje dece, ali roditeljima treba ponuditi alternativu i edukovati ih - kaže za „Alo!“ Radulovićeva.

Ona ističe da nisu samo očevi i majke ključni za vaspitavanje dece, već i radnici u vrtićima, školskim i zdravstvenim institucijama.
- Često se dešava da deca koja zaista trpe psihičko i fizičko zlostavljanje ne bivaju prepoznata i prijavljenja od strane radnika sa kojima se susreću, a čija je dužnost da to prepoznaju, mada su i sami građani u moralnoj obavezi da prijave bilo kakav vid nasilja nad decom - objašnjava Radulovićeva.J. Nikolić

Država plaća alimentaciju

Alimentacioni fond za decu čiji roditelji ne ispunjavaju dužnosti je još jedna od novina u GZ-u. Naime, ovaj fond podrazumeva da bi država morala iz svog budžeta da plaća alimentaciju umesto neodgovornih roditelja, protiv kojih bi se preduzele odgovarajuće mere koje bi ih naterale da obavljaju svoju dužnost roditelja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP