Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OBAVEZNO PO ZAKONU

Roditelji će morati da vakcinišu decu

Autor: Tanjug | 27.03.2015 - 16:14:00h | Komentara: 7

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je danas da će vakcinacija dece biti obavezna, a da će se izmene zakona koji to reguliše uskoro naći pred Skupštinom Srbije.

Ministar Lončar uručuje ključeve vozila

Ministar Lončar uručuje ključeve vozila | Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Lončar je u izjavi novinarima rekao da će izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ta oblast biti usklađena sa evropskim zakonodavstvom koje predviđa obaveznu vakcinaciju.

- Roditelji neće moći da odbiju da obave vakcinaciju i to je suštinska izmena tog Zakona, rekao je Lončar, dodajući da će se o tom pravnom aktu raspravljati narednog petka na sednici skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu.

Ministar zdravlja očekuje da će se predložene izmene navedenog zakona naći pred poslanicima neposredno pre Uskrsa, ili ubrzo nakon tog praznika. Upitan da li će postojati kazne za roditelje koji ne vakcinišu decu, Lončar je samo rekao da će kazne biti u skladu sa zakonom. Prema sadašnjem Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti obavezna je vakcinacija dece protiv 10 zaraznih bolesti, ali Zakon o zaštiti prava pacijenata roditeljima ipak daje mogućnost da biraju koju će medicinsku pomoć da prihvate. Lončar je još jednom podvukao da će vakcinacija biti obavezna i da ne može jedan zakon da predviđa jednu stvar, a drugi suprotnu.

Uskoro rešenje za petovalentne vakcine

Ministar zdravlja je najavio da će se sledeće sedmice izaći sa predlogom rešenja u vezi sa vakcinacijom dece petovalentnom vakcinom, dodajući i da će se Pentaksim sigurno naći u slobodnoj prodaji.


Lončar je novinarima rekao da je tim povodom već održan sastanak sa zaštitnikom gradjana Sašom Jankovićem koji je prethodno preporučio Ministarstvu zdravlja da sva deca imaju pravo na besplatnu petovalentnu vakcinu.


Naime, Pravilnikom o imunizaciji, deci koja su rođena pre 1. novembra 2014. godine onemogućena je besplatna vakcinacija Pentaksimom, koja se koristi za prevenciju difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i hemofilusa tipa b.

- Već smo imali jedan sastanak da nađemo najbolje moguće rešenje i mislim da ćemo sledeće nedelje izaći sa rešenjem koje će zadovoljiti sve, rekao je Lončar.

Na pitanje da li će se vakcina Pentaksim naći u slobodnoj prodaji, Lončar je rekao da će to sigurno biti, te da je ona i bila u slobodnoj prodaji.

- Mi ćemo uraditi da oni koji su je kupili tada u slobodnoj prodaji, da mogu sada da vakcinišu svoje dete da ne pravimo nikakvu razliku što je poenta ove priče, naglasio je ministar zdravlja.

Hitna pomoć dobila nova vozila

Zlatibor Lončar uručio je danas ključeve 34 specijalizovana vozila za službe hitne medicinske pomoći predstavnicima 24 doma zdravlja i Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu. Sanitetska vozila su dodeljena Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć Beograda (10 vozila) i Službama hitne pomoći domova zdravlja u 14 gradova - Ćupriji, Gornjem Milanovcu, Vrbasu, Požegi, Priboju, Petrovcu na Mlavi, Lazarevcu, Senti, Somboru, Ubu, Obrenovcu, Rumi, Bačkoj Topoli, Bujanovcu, Novom Pazaru, Kuršumliji, Vlasotincu, Kruševcu, Arandjelovcu, Užicu, Topoli, Kraljevu, Smederevskoj Palanci i Koceljevi.

Vozila su, po rečima ministra, opremljena po najsavremenijim svetskim standardima, i da ona što pre treba budu na mestima za koja su predviđena, odnosno da pomažu ljudima kojima je pomoć neophodna.

- Želimo da ova vozila pomognu da nivo zdravstvenih usluga u Srbiji bude što bolji, jer naši građani to zaslužuju, rekao je Lončar.
 

Poslednji komentari
  • dostum Vreme: 28.03.2015 09:56h

    ministar je budala-u većini zemalja EU vakcinacija nije obavezna, aroditelj/staratelj se potpisuje da odobrava vakcinaciju!

  • vesna Vreme: 28.03.2015 15:08h

    Može naravno kad potpišu lekari da su apsolutno bezbedne bez kontraindikacija

  • Buduca majka Vreme: 28.03.2015 15:10h

    Vakcinacija je razlog neplodnosti, bolesti i zaraza...eventualno smrti dece. Ne hvala, makar isla u zatvor. NE - vakcinaciji

  • Nebojša Vreme: 28.03.2015 15:38h

    Gospodin "lekar Zemunskog klana" Lončar, tzv. Doktor smrt.

  • myrjana Vreme: 28.03.2015 20:35h

    E pa NECE morati

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP