Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

U GRADOVIMA DETE ČEŠĆE DOBIJAJU MAJKE, NA SELU OČEVI

Roditelji se spore oko 25.000 dece!

Autor: | 02.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

U Srbiji se roditelji spore oko čak 25.000 dece, koja se često koriste za međusobna prepucavanja! Godišnje se rasturi 7.372 braka. Načelnik Sektora Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike za brigu o porodici Dragan Vulević objašnjava da se centri za socijalni rad u davanju mišljenja uvek rukovode najboljim interesima deteta, piše „Dnevnik.rs“.

Osveta najčešći motiv za borbu

Osveta najčešći motiv za borbu | Foto: Shutterstock

- Po pravilu, osim ako je majka bolesna, zavisna ili iz drugih razloga nesposobna da brine o detetu, mališani do tri godine se poveravaju na čuvanje njoj. Deca starija od 15 godina mogu sama da odluče o tome kod koga će živeti. Ima i sve više zajedničkog starateljstva, mada je ono i dalje izuzetak. Zajedničko starateljstvo ne znači, kao u filmovima, da će dete dve nedelje živeti kod oca, a dve kod majke. Naprotiv, ono mora da ima stalno prebivalište, a roditelji se sporazumno dogovaraju kako će vršiti starateljstvo. Ako nastane spor, pokreće se parnica i uključuje se sud - kaže Vulević.


Po statističkim podacima, tek svako šesto dete nakon razvoda braka život nastavlja u očevom domu. Najveći broj očeva koji su preuzeli staranje nad detetom živi u regionu istočne Srbije. Vulević ističe da je u gradskim sredinama uobičajeno da dete pripada majci, dok se u ruralnim i seoskim sredinama deca češće poveravaju ocu jer je on naslednik imanja.

On dodaje da veliki broj roditelja koji kreću u sudsku bitku za starateljstvom nad detetom nije motivisan ljubavlju prema nasledniku, već željom za osvetom bivšem supružniku.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP