Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

APSURDI ZDRAVSTVENIH ZAKONA U SRBIJI

Roditeljima zabranjeno da zajedno budu uz bolesnu decu?!

Autor: R. Ćoralić | 18.01.2013 - 00:10:00h | Komentara: 6

Roditelji kojima se deca razbole ne mogu u isto vreme biti odsutni s posla, odnosno mogu, ali će im u tom slučaju biti umanjena naknada zarade!

Roditelji mogu  istovremeno uzeti  bolovanje samo ako  imaju više od jednog  bolesnog deteta

Roditelji mogu istovremeno uzeti bolovanje samo ako imaju više od jednog bolesnog deteta | Foto: Aleksandar Kamasi

- Ležala sam u bolnici s jednim detetom i morala sam da otvorim bolovanje. Drugo dete mi je ostalo kod kuće, takođe bolesno. Išlo je dva puta dnevno na inhalaciju, pa je muž uzeo tri dana odmora. Kada sam se vratila na posao, poslodavac mi je tražio potvrdu iz suprugove firme da je u vreme mog odsustva radio. Pošto se datumi nisu poklapali, rečeno mi je da će mi za ta tri „sporna dana“ biti umanjena naknada zarade - kaže za „Alo!“ Jelena N. Iz Beograda, majka dvoje male dece.


- To je apsurd, jer šta će da rade parovi koji imaju dvoje i više dece, a jedan od roditelja mora da ostane u bolnici, ko će u tom periodu da se brine o ostalim mališanima - kaže Jelena i pita šta bi se desilo da je i suprug slučajno u to vreme bio bolestan ili da radi treću smenu ili da je negde otputovao na odmor?

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, koje, kako kažu, samo sprovodi zakon koji je usvojila Skupština Srbije na predlog Ministarstva zdravlja, povodom Jeleninog slučaja ističu da je otac mogao da uzme bolovanje na ime drugog deteta. Ali, šta se dešava sa parovima koji imaju troje i više dece u RFZO nisu imali odgovor, već su nas uputili na Ministarstvo zdravlja. Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju, roditelji (otac ili majka) koji odsustvuju s posla primaju 65 odsto od osnova za naknadu zarade.

Takođe, istim zakonom je regulisano da naknada zarade zbog nege deteta pripada osiguraniku, ako su oba roditelja zaposlena, odnosno oboje obavljaju delatnost kao preduzetnici na osnovu koje su osigurani, ili ako dete ima samo jednog roditelja ili ako jedan od njih nije zaposlen, ali je iz zdravstvenih razloga nesposoban da neguje obolelo dete.

To praktično znači da za ostvarenje prava na bolovanje radi nege deteta i otac i majka moraju biti zaposleni jer se u suprotnom pretpostavlja da nezaposleni roditelj može da čuva dete.
Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 18.01.2013 01:07h

    to smo mi!

  • vesna Vreme: 18.01.2013 02:25h

    dobro dosli u EU

  • ???? Vreme: 18.01.2013 08:10h

    Pa to je oduvek tako. Ne znam cemu cudjenje???

  • maria Vreme: 18.01.2013 09:37h

    Nasa drzava nema ni jedan zakon normalan donesen,sramora.da mogu odmah bi se izselila iz ove zemlje zbog dece jer nikakvu perspektivu ovde ne mogu da imaju

  • marija Vreme: 25.06.2013 16:33h

    i sta ja sada da radim,bila sam na bolovanju 5 dana jer mi je 1,5 godisnje dete bilo bolesno.Uredno predala doznake pre mesec dana.Danas je gospodja administrativac radila platu i obavestila me da mi je doznaka ne vazeca ako nemam potvrdu da je tata radio.A tata je nezaposlen. Sta uraditi u ovom slucaju?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP