Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

JOVAN ĆULIBRK

Rok kritičar koji
je postao vladika

Autor: jutarnji.hr | 03.02.2013 - 10:34:00h | Komentara: 2

Bivši rok kritičar Ritma, hroničar i pripadnik progresivnih, alternativnih umetničkih praksi sa područja bivše Jugoslavije osamdesetih, zagrebački student književnosti, sada je vladika na Kosovu. Tako bi nekako, u najkraćim crtama, izgledao životni put episkopa lipljanskog Jovana Ćulibrka, vikarnog episkopa patrijarha srpskog u Pećkoj patrijarhiji kog je nedeljnik Vreme iyabrao za osobu godine, zbog pozitivnog doprinosa unapređenju društvenih institucija u javnom interesu, tj. rada u Pećkoj patrijarhiji.

Vladika Jovan Ćulibrk

Vladika Jovan Ćulibrk | Foto: Đorđe Kojadinović

Vladika Jovan, koji sledeće nedelje u organizaciji Srpskog nacionalnog veća predstavlja svoj magistarski rad, knjigu “Istoriografija holokausta u Jugoslaviji”, razlikuje se od stereotipnog crkvenog lica. Aktera beogradske, ljubljanske i zagrebačke scene, ljudi s kojima se susretao, izlazio i sarađivao 80-ih, rado se priseća. S brojnima je ostao u dobrim odnosima i bili su njegovi gosti. Na primer,  u emisiji "Deca Apokalipse" koju je vodio na crkvenom Radiju Svetigora.

Kako je, dakle, rok kritičar postao vladika?

- I ja bih voleo to da znam. Ne upravljamo mi baš u potpunosti svojim životom. Postoji tajna struja života koja se oseća intuitivno. Ono što sam i sam osetio bilo je celim bićem i sumnjam da bi se moglo objasniti racionalnim razlozima. U tom smislu, pokušavam i da ne objašnjavam, ali sam Hrista doživeo na bezbrojne načine.

2

"Priča naše generacije se može uporediti sa onom scenom iz 'Blade Runnera'" | Foto: Đorđe Kojadinović

Rođen 1965. godine u Zenici, Jovan Ćulibrk za sebe kaže kako je pripadnik prekretničke generacije, generacije koja je gledala kraj jednog sveta.

- Nisam siguran, doduše, da smo videli početak drugoga. Priča naše generacije može se uporediti sa onom antologijskom scenom na kraju "Blade Runnera" kad Rutger Hauer sedi na krovu i govori kako je video čitav kosmos u samo četiri godine življenja; svedočio rađanju supernove, sedio na ramenu Oriona, video Tannhauserovu kapiju... Taj film nastao je u trenutku kad se svet radikalno menjao, ne samo svet socijalizma i komunizma, nego i Zapad. Ta scena srž je priče o mojoj generaciji.

Prve godine života, kao Neven Ćulibrk, proveo je u Travniku, osnovnu i srednju školu završio je u Gradiški. Prozor u svet bili su mu filmovi, knjige i muzika, a svet se vrteo oko časopisa Džuboks. Ljubav prema umetnosti, želja da pronikne u suštinu umetničkog dela i otkrije ključ njegovog tumačenja, bili su razlozi zbog kojih je upisao književnost u Banja Luci. Poslednje dve godine studija završio je u Zagrebu gde ga je, priča, privukla jaka katedra tadašnje jugoslavistike, ali i scena oko Poleta i njihov način pisanja o pop-kulturi.

12

Privukla ga katedra Jugoslavistike | Foto: Đorđe Kojadinović

 Ljubav prema književnosti neka je praiskonska žeđ za spoznajom koju nikada do kraja ne možete ugasiti.

Iz toga doba ostala je i fascinacija Joy Divisionom i Ianom Curtisom.

Nešto je kosmički nestalo sa njegovom smrću. Mislim da stoji ona da je tada pop-kultura kakvu poznajemo završila. Dejan Kršić svojevremeno me upozorio na najvažniji tekst Fredrikaa Džejmsona "Postmodernizam ili kulturna logika kasnog kapitalizma". Džejmson u tom tekstu, uz ostalo, govori kako svaki novi medij mora proći celu istoriju da bi zauzeo svoje mesto i došao u fazu da može da reciklira sopstvenu istoriju. Pop-kultura, tj. muzika, u samo dvadesetak godina od pojave roka do pojave panka i novog talasa uspela je da kompromituje celu istoriju Zapada i došla u fazu da se može baviti sopstvenom istorijom. Na tom se tlu pojavio Ian Curtis, mladi čovek sa hiljadu godina bremena istorije na svojoj duši.

Poslednji komentari
  • Igor Vreme: 03.02.2013 15:07h

    Ovog covjeka obozavam. Sjecam se njegove emisije na radio Svetigora na Cetinju u kojoj je pricao o rock'n'rollu. Priredio je cd koji se zove "Pesme sa istoka i zapada" u rock fazonu. Pisite i o tome.

  • ZORAN HRISTIC Vreme: 03.02.2013 18:12h

    Vladika za primer,nema sta !Nazvala bih ga "vladikom novog doba"! Moze li se i sme li se uvoditi "novi trend"u Crkvu?! O Boze moj,takvom je trebalo osloboditi i dati mesto na nasem napacenom Kosovu da bi bivsi roker na dalje brinuo o njemu,umesto divnog vladike Artemija koji nikad ne bi dozvolio da ovako sramno izgubimo Kosovo!!! Znam da mi komentar necete objaviti,iako je demokratija i sloboda misljenja na sve strane...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP