Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BEZOBRAZLUK

Roming u regionu pet puta skuplji nego u EU!

Autor: Blic | 26.08.2014 - 19:40:00h | Komentara: 0

Roming u Srbiji je pet puta skuplji nego u Hrvatskoj i drugim zemljama EU, ali na tome da pozivi u regionu budu jeftiniji radiće se već od idućeg meseca.

Krajem septembra u Budvi će države regiona potpisati sporazum koji je prvi korak ka ukidanju rominga u ovom delu Evrope, kaže za “Blic” ministar Rasim Ljajić. O ovome je postignuta saglasnost vlada i regulatornih telekomunikacionih tela Srbije, Crne Gore, Albanije, Turske, BiH i Makedonije.
- Sporazum će biti potpisan tokom “Infofesta” u Budvi. Kada budemo imali ovaj krovni sporazum, započećemo i razgovore sa lokalnim operaterima za koje verujemo da će naći ekonomski interes da ga primenjuju - objašnjava Ljajić.
On dodaje i da je Srbija pokušala da se, kao kandidat za članstvo u EU, priključi direktivi koju je doneo Brisel, a koja bi trebalo da donese znatno niže cene rominga za države članice EU.
- Nažalost, evropski komesar za ova pitanja me je obavestio da se zasad direktiva odnosi isključivo na države članice - priznaje Ljajić i dodaje da je Brisel najavio podršku regionalnom dogovoru o ukidanju rominga.
I dok EU obara troškove telefoniranja u inostranstvu, korisnici iz Srbije ovu uslugu plaćaju i pet puta više od stanovnika EU. Od 1. jula građani EU za roming na teritoriji Unije plaćaju 55 odsto manje nego u 2013, a do kraja iduće godine roming u EU biće ukinut.
U Telekomu kažu da je cena rominga rezultat bilateralnih pregovora sa roming partnerima u inostranstvu.
- Telekom Srbija traži prilike da sklopi partnerstvo sa što više međunarodnih mobilnih operatora kako bi bili u mgućnosti da pružamo najbolje roming usluge po najpristupačnijim cenama - navode u ovoj kompaniji.
Prilikom formiranja cenovnika za roming, ukazuju u VIP-u, vode računa da korisnici dobiju najviše vrednosti za svoj novac.
U obe kompanije nisu hteli da komentarišu najavu Ljajića o mogućnostima ukidanja rominga.
- Telekomunikacije su jedna od najkonkurentnijih grana u Srbiji. Ne vidimo potrebu da se država meša u funkcionisanje tržišta - naveli su u VIP-u.
U Telenoru kažu da se uvek trude da omoguće što bolju ponudu, uključujući i roming.
- Od stava zemalja u regionu koje je naveo Ljajić zavisi dalji tok pregovora na temu smanjenja cena rominga - navode u ovoj kompaniji. 

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP