Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KATASTROFA U SRBIJI

Rudari spasli bebu!

Autor: Jelena Jokanović i Radmila Briza | 03.12.2014 - 11:12:00h | Komentara: 1

Katastrofična slika Srbije! Majdanpek pod snegom bez struje, vode i telefona. Bor okovan ledom. Lučani na nogama zbog izlivanja reke Bjelice, odbrana od poplava u Dljinu, Đeraću, Puhovu, Turici, Guči i Viči, vetar orkanske jačine kida po Požarevcu i okolini...

Jelena S. (32) i njena devojčica  u ledenom porodilištu zahvaljujući  agregatu iz rudnika dobile grejalicu i sijalicu

Jelena S. (32) i njena devojčica u ledenom porodilištu zahvaljujući agregatu iz rudnika dobile grejalicu i sijalicu

Kiša je juče lila kao iz kabla u centralnoj Srbiji, a snažno nevreme praćeno jakim vetrom izazvalo je kvar na dalekovodu koji napaja sve tri trafo-stanice za snabdevanje majdanpečke opštine strujom. Svi nadležni bili su na nogama pokušavajući da spreče veću katastrofu.

U tom užasu, u porodilištu koje je takođe ostalo bez struje, na svet je došla jedna beba. Srećom, rudnik bakra ustupio im je agregat kako bi se obezbedilo grejanje i tako spasao muka novorođenče i njegovu mamu, posle više od 30 sati bez struje!

MUP pomogao!

Ministarstvo unutrašnjih poslova - Sektor za vanredne situacije sinoć je obezbedio dva agregata kako bi se omogućilo snabdevanje električnom energijom bolnice u Majdanpeku u čijem sklopu se nalazi i porodilište.

Tokom današnjeg dana obezbeđen je agregat velikog kapaciteta u saradnji sa

Srpsko-ruskim humanitarnim centrom koji se trenutno pušta u rad.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pružaju pomoć ekipama Elektrodistibucije na terenu u otežanim noćnim uslovima kako bi stanovnici

ugroženih područja, Bora i Majdanpeka, što pre dobili električnu energiju.

Ekipe MUP-a su u punoj pripravnosti i nastoje da se situacija što pre stabilizuje.

Zavejani Majdanpek više od 30 sati bez struje, vode i telefona

Zavejani Majdanpek više od 30 sati bez struje, vode i telefona | Foto: Ivan Popović

- Znajući da se zbog nestanka struje grad našao u velikoj nevolji, na vest da je u majdanpečkom porodilištu rođena beba koja bi svoju prvu noć mogla da provede u mraku i hladnoj sobi, iz RBM-a poslali su agregat i ekipu koja je omogućila da u sobi majke Jelene S. (32) i njene tek rođene devojčice radi grejalica i da svetli sijalica – kaže Gorica Tončev Vasilić, rukovodilac službe RTB-a.

Grad je, inače, bio u opasadnom stanju, razgrabljen je hleb po prodavnicama, za bocu plina išlo se na drugi kraj grada. Do pojedinih sela nije se ni moglo zbog leda, a ulice su bile sablasno puste...

Agonije se i  danas nastavlja a više o tome OVDE.


- Ovo je zastrašujuće! Hladno, bez grejanja, temperatura ispod nule, a ništa toplo da pojedeš. Juče i prekjuče živeli smo uz sveću. Hleb je bio razgrabljen do osam sati ujutru. Slična situacija bila je i sa plinskim bocama. Ceo grad sam prepešačila da nađem bar jednu kako bih detetu podgrejala mleko, napravila supu, jer ima samo godinu i po i neće da jede drugu hranu. Sve je zamrznuto. Teško se korača, iako komunalci stalno bacaju so. U suštini, hladnoća nam je najveći problem. Ležimo ispod jorgana i dva ćebeta po ceo dan, ali ne vredi - opisuje jučerašnji dan u Majdanpeku Andrijana Jokanović (33).

- Više od 20 sati sedimo u hladnom. Pokrili smo se svim ćebadima koje imamo u kući, ali ne pomaže. Sin od tri godine se prehladio, ali pošto u bolnici nemaju agregat, vratili su nas kući. Ne rade ni apoteke, ni benzinske pumpe. Taksisti su prestali da voze, sve radnje su zatvorene. Situacija je nepodnošljiva – kaže Verica Stamenković.

Bjelica se izlila osmi put

Bjelica se izlila osmi put

Istovremeno, ali zapadnije, u Lučanima, građani su bili budni od četiri ujutru jer je osmi put ove godine reka Bjelica pretila da ih poplavi! Nadležni su čak razmišljali o evakuaciji stanovništva, što se, na sreću, nije desilo. Najugroženije je bilo selo Đerađ, ali i druga mesta uz Bjelicu.

- Opet izlivanje Bjelice! Pa to nam se dešava ove godine osmi put! Ne znamo više šta da radimo! Svi smo ugrožni. Jedino rešenje je da nas isele. Sve nam je upropašćeno još od prethodnih izlivanja. Kuće totalno - kaže jedan od meštana.

Krizni štabovi za vanredne situacije obezbeđivali su nasip na Bjelici, a kako je za „Alo!“ rekao Slobodan Jolović, komandant štaba za vanredne situacije Moravičkog okruga, poplavljeno je oko 100 hektara zemljišta.

- Angažovana je teška mehanizacija i podignut je odbrambeni nasip u Đerađu, pored državnog puta Lučani-Guča, u dužini od oko 500 metara i na taj način sprečeno prodiranje vode u ranija plavljena domaćinstva - objašnjava on.

Zbog kvara na niskonaponskoj mreži nastalog usled kiše koja je neprekidno padala na području Čačka, juče oko 17 časova bez struje je ostalo oko 300 domaćinstava.

Danas je na teren stigla vojska i situacija u Lučanima je stabilizovana, opširnije o tome OVDE.

Poslednji komentari
  • babujka Vreme: 03.12.2014 20:31h

    Pa dali je ovo moguce u zemlji koja hoce u Evropu. Srbijo dokle si dosla da nam se deca smrzavaju u bolnicama i kucama. Gde je tu vojska i ostali

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP