Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROVEDU POD ZEMLJOM SKORO POLA VEKA

Rudarima ni 40 godina staža nije dovoljno za penziju!

Autor: I. Popović | 10.01.2013 - 07:02:00h | Komentara: 3

Rudari „Bora“, „Majdanpeka“ i „Resavice“ više puta su se bezuspešno obraćali Ministarstvu za rad i socijalnu politiku tražeći da im se omogući penzionisanje sa 40 godina radnog staža.

Provede pod  zemljom skoro pola veka: Srpski rudar

Provede pod zemljom skoro pola veka: Srpski rudar

Problem je u tome što dobar deo njih, sa beneficijama, ima ispunjen uslov, ali ne i godine za penzionisanje!


Nebojša Mušić jedan je od dvanaestorice rudara u borskoj jami koji ispunjava uslov po godinama radnog staža, ali ne može u penziju jer nema 50 godina života. Polovinu dana i dalje provodi na dubini i do 700 metara pod zemljom i radi teške jamske poslove.

- Radim kao VKV rudar i sa beneficijom imam 43 godine staža. Međutim, to mi ništa ne vredi jer tek 2015. godine punim 50 godina, a sve više osećam umor i čini mi se da sve teže silazim u utrobu zemlje, u kojoj sam od davne 1982. godine - priča Mušić. Za razliku od jamskih radnika u „Boru“, vozači teških vozila u „Majdanpeku“ tvrde da tek sa navršene 54 godine mogu da odu u penziju.

Ljubiša Miljković, predsednik Samostalnog sindikata rudnika bakra „Bor“ iz sastava RTB “Bor”, ističe da su rudari pokretali inicijativu da im se omogući penzionisanje sa navršenih 40 godina staža, bez obzira na godine života, ali bezuspešno.

- Badava se nama u radnoj knjižici piše 18 umesto 12 meseci kad na kraju radnog veka dođemo do nepremostive prepreke koja se zove starosna granica. Desi se da mnogi od nas iskoriste pre 50. onu drugu mogućnost i stignu do 45 godina staža, pa se tako penzionišu. U Australiji, recimo, rudar sa 20 kalendarskih godina provedenih na radu automatski ide u penziju - ističe Miljković.

Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB “Bor”, ističe da ako je opredeljenje Vlade Srbije da razvija rudarstvo, onda bi trebalo podržati rudare „Bora“, „Majdanpeka“, „Resavice“ i „Lecea“ i njihov zahtev da nakon ispunjenja uslova po godinama radnog staža ne čekaju 50. da bi otišli u penziju.

- U suprotnom, beneficija ne znači ništa, gubi efekat i dodatno destimuliše mlade da se bave rudarstvom. Znači, javlja se kontrast. Samo podrškom za ovu izmenu zakona Srbija sa rudarstvom ide napred, a budućnost joj je upravo ta grana jer je uistinu bogata mineralnim resursima - kaže Spaskovski.
Poslednji komentari
  • duda Vreme: 10.01.2013 09:48h

    I kako sad napraviti razliku izmedju onog koji sedi u kancelariji i ide u penziju sa 40 godina staza, policajca sa ulice (ima beneficiran), pevaca koji samo sa jedne tezge zarae ono sto rudar moze da sanja. I naravno ko ima daj mu jos: pevacima daj i nacionalnu penziju, pridruzilo se jos 50. nacionalaca, a ti kopaj ugalj i crkni ispod zemlje...Ni jedna drzava u okruzenju, a i sire, ne ponasa se ovako bahato, bedno i bezobrazno prema svom narodu i treba mladi da odlaze, da se nikad vise ne vrate...

  • Majdanpecanin Vreme: 10.01.2013 23:37h

    U redu je za one rudare u jami,ali ovi nasi rudari ne provode puno radno vreme na poslu,najmanje sat vremena su ranije kuci svaki dan,imaju fenificije,kada nisu u prvoj smeni spavaju imaju televizore,krevete,frizidere,platu 70-80 000din...Pa sta hoce vise?!Izostavite Majdanepek,ovi nasi nisu zasluzili

  • Boranin Vreme: 13.12.2013 13:43h

    Rudar sa slike je Goran Brkic koga licno poznajem i jedino mogu da kazem da u ovoj zemlji Srbiji jedino rudari su ti koji i trebaju da imaju velike plate iz razloga sto sam i sam nekada radeo u Jami na istraznim radovima na 17-tom horizontu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP