Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GAŠIĆ I DIKOVIĆ PONOSNI

Rusi nam poklonili akumulatore: Srpski Migovi 29 ponovo lete! (FOTO)

Autor: A. O. | 02.09.2014 - 12:39:00h | Komentara: 2

Ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković obišli su danas aerodrom Batajnica gde su prisustvovali poletanju MiG-29, jednog od aviona u kome su novi akumulatori, koji su u subotu stigli kao donacija Ruske federacije.

Mig 29

Mig 29

Tom prilikom ministar Gašić je istakao da, bez obzira na restriktivno finansiranje, Vojska Srbije uspeva da tehniku održi na visokom nivou, čuvavajući bezbednost i obavljajući u kontinuitetu obuku pilota.

- Dugo traje proces u kome nismo imali materijalnih sredstava koji bi omogućili da avioni mogu da polete, ali taj problem je upravo rešen, reko je ministar odbrane naglasivši da sada jedan po jedan avion stavljamo u upotrebu.

On je pojasnio da su nabavke akomulatora na vreme sprovedene, ali nije postojala saglasnost ruskog Ministarstva za produžetak garancije, ukoliko se akumulatori indijske kompanije stave na MiG-ove.

- Cena indijskih akumulatora, shodno zakonu o javnim nabavkama, pa i vojne opreme, je bila najbolja, ali šta nam to vredi kada ne možemo da dobijemo sve ostale sertifikate koji su nam bili potrebni, rekao je Gašić, dodajući da se do pomoći koja je stigla od ruskog predsednika došlo tokom razgovora ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojguja i delegacije Ministarstva odbrane pre desetak dana. Ministar je rekao i da je ruska zakonska procedura takva da o donaciji samo predsednik države može da odluči.

Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković

Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi nabavke novih aviona i kredita o kome je ranije bilo reči, ministar odbrane istakao je da prvo treba stabilizovati stanje finansija u našoj zemlji dodajući da će „onog trenutka kada Srbiji bude lakše sa javnim finansijama, i Vojska Srbije svoj deo potreba zadovoljiti“.

- Naravno da, i pored svih problema sa kojima se susreće naše vazduhoplovstvo, nismo bili ni u jednom momentu bez kontrole vazdušnog prostora, rekao je general Diković komentarišući navode pojedinih medija da nebo iznad Republike Srbije prethodnih meseci nije bilo bezbedno.

Jedan od aviona koji su dobili nove akumultore, Mig-29, veštim upravljanjem pilota iznad batajničkog aerodroma demonstrirao je delić svojih sposobnosti.

Ranije u toku dana održan je zajednički kolegijum ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije u Vazduhoplovnom zavodu „Moma Stanojlović“ u Batajnici. Teme su bile realizacija organizacijsko-mobilizacijskih promena u Vojsci Srbije za 2014. godinu, realizacija Plana opremanja sredstvima naoružanja i vojne opreme, problemi u vodosnabdevanju vojnih kompleksa u Nišu, Batajnici, Somboru, Kraljevu, Sremskoj Mitrovici i na poligonu „Nikinci“, kao i optimizaciji logističke podrške.

Migovi dobili nove akumulatore

Migovi dobili nove akumulatore

Poslednji komentari
  • Dragan Jovanovic Vreme: 02.09.2014 14:37h

    Ha,ha,haaaaaaa.... Gasic pred poletanje pregledao avion. Da mu ne otpadnu plocice ...

  • Selo Grcak Vreme: 03.09.2014 15:21h

    Na sta su ponosni? Na milostinju?! Oj Srbijo medju sljivama...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP