Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVO RUHO CENTRA BEOGRADA

Ruši se "Staklenac", priprema se metro i novi tržni centri!

Autor: Novosti | 24.12.2014 - 10:11:00h | Komentara: 1

Tržni centar "Staklenac" se ruši, spomenik Nušiću se izmešta, dok će prostor oko Narodne skupštine udomiti monument Aleksandru Prvom Karađorđeviću. Ovo je samo deo planova za uređenje trgova Republike, Nikole Pašića i Terazija.

Staklenac

Osim rušenja i selidbe, izmenjenom ruhu srca prestonice doprineće nov spomenik posvećen Aleksandru Prvom Karađorđeviću. Stari "šmek” ipak ovaj deo starog grada zadržaće sa prepoznatljivim ovekovečenim istorijskim ličnostima "u kamenu” Knezom Mihailom i Nikolom Pašićem, pišu "Novosti."

Glavna nagrada

milion dinara!
Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju u saradnji sa Društvom arhitekata organizovala je konkurs za najbolje idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje za uređenje tri centralna trga u Beogradu. Za prvo mesto dodeliće se 1.000.000 dinara, drugoplasirani će osvojiti duplo manje, a treći 300.000. Ostali koji prođu podeliće 750.000 dinara.

Da sećaju na važne događaje ostaće i Terazijska česma i Spomen-obeležje obešenima 1941. godine koji mora da se "popularizuje"kao i Milenijumski sat iz 2000. godine. Naličje Trga republike oplemeniće zelenilo, ali i pešačke staze. One će fizički povezivati pomenute trgove, koji su sada razdvojeni kolovozima.

Ublažavanju buke i mirnijem duhu doprineće izmeštanje okretnice Trg republike i Studentski trg na budući Dunavski terminus na Dorćolu. A iako će biti "proterane" linije gradskog prevoza postaviće se nova stajališta za turističke autobuse. I taksisti ostaju poželjni, pa će njihove stanice biti još osavremenjene displejevima.

Glavna saobraćajna cirkulacija biće smeštena u utrobu pomenutih trgova. Naime, biće izgrađeni tuneli za metro sa stanicama Glavna pošta i Trg Nikole Pašića, dok na Terazijama neće biti zaustavljanja. Osim podzemnog javnog prevoza, nadležni su predvideli i parkirališta za privatna vozila ispod zemlje i to dve garaže, jednu na Trgu republike i drugu na uglu Vlajkovićeve i Kosovske ulice.

Poseban naglasak stavljen je i na vizuelno unapređenje podzemnog prolaza Dečanska - Nušićeva, prostor od Trga Nikole Pašića ka Čumićevom sokačetu i postavku novog skvera u Nušićevoj.

Beograd dobija šest tržnih centara! Evo gde će se nalaziti

Na samo tri kilometra od silazne petlje Pupinovog mosta, meštani leve strane Dunava, do leta 2016. godine mogli bi da dobiju novi poslovni objekat. On će biti stacioniran kod naselja Sivi dom u Borči.

Beograd će do 2017. godine, ako sve bude po planu, biti bogatiji za čak šest novih tržnih centara. Radovi na izgradnji novih šoping-molova uveliko su u toku, a u godini pred nama očekuje se i startovnje gradilišta u Borči, gde će navodno biti izgrađen moderan tržni centar od 15. 000 kvadrata.

Na samo tri kilometra od silazne petlje Pupinovog mosta, meštani leve strane Dunava, do leta 2016. godine mogli bi da dobiju novi poslovni objekat. On će biti stacioniran kod naselja Sivi dom u Borči, iako sada na ovoj lokaciji još nema nikakvih naznaka da bi u februaru na njoj moglo osvanuti gradilište.

Prema nezvanični saznanjima, novi tržni centar biće u vlasništvu Petra Matijevića, vlasnika šoping centra “Ušće”, a ceo projekat koštaće desetak miliona evra. Prostiraće se na jednom nivou, bez spratova i podzemnih garaž, ali će za parking biti rezervisan veliki prostor oko samog objekta, pišu Novosti.

Tokom poslednjih godina žestoko se radilo na izgradnji nekoliko ovakvih poslovnih centara u našem gradu. Samo u narednoj godini kupovina će moći da se obavlja na dve nove adrese.

Već u aprilu, novi tržni centar “One” u Zemunu, otvoriće vrata svojim kupcima, a do kraja godine biće gotov i objekat tržnog cetra “Aviv park Zvezdara”.

Poslednji komentari
  • kalimero Vreme: 24.12.2014 12:27h

    Planira se rostilj, a zec u sumi. A o trosku gradjana Srbije a pogotovu gradjana Beograda, pa posle taj vasljivi metro da neko za 1 evro kupi kao one sumnjive silne privatizacije gde je Srbija uvijena u crno, mnogi radnici razocarani i besni i gladni, dok se tajkuni prekrivaju cas jednom cas drugom zastavom novokomponovanih politickih kvazi partija.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP