Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PATRIJARH MOSKOVSKI I CELE RUSIJE U BEOGRADU

Rusi u Srbiji kao kod kuće!

Autor: J. J. | 15.11.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril doputovao je juče u trodnevnu posetu Srbiji. Reč je o jednoj od redovnih međucrkvenih poseta tokom koje će sa patrijarhom srpskim Irinejem razgovarati ne samo o najvažnijim pitanjima hrišćanskog sveta, već i o svim drugim pitanjima vezanim za život dveju crkava.

Susret patrijarha: Kiril i Irinej

Susret patrijarha: Kiril i Irinej | Foto: V. Lalić

Patrijarh je na beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ sleteo nešto pre 12 časova, a dočekao ga je crkveni vrh sa njegovom svetošću patrijarhom Irinejom i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, a dočeku je prisustvovao i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin. Kiril je izjavio da se nada da će susreti koje će imati u Beogradu pomoći da se odnosi kreću napred.


- Naše crkve su vezane, da očuvaju poverenje među narodima, što ima veliki značaj - rekao je ruski patrijarh izrazivši veliko zadovoljstvo što stupa na “ovu zemlju” i dodao da se ruski čovek ovde oseća kao kod svoje kuće. Naveo je i da su u osnovi srpsko-ruskih odnosa zajednička vera i zajednički sistem vrednosti, odnos prema otadžbini, narodu i bližnjima i poželeo SPC i narodu Srbije mir, blagostanje i spokojstvo. On se potom uputio u Sabornu crkvu ispred koje ga je sačekao veliki broj vernika i tamo održao pozdravnu molitvu. U obraćanju vernicima poručio je da se najiskrenije raduje poseti dragoj i srcu bliskoj Srbiji.

- Pričinjava mi duhovnu radost da pozdravim čestiti, dobri i gostoljubivi srpski narod sa kojim su narodi svete Rusije povezani davnašnjim i jakim vezama ljubavi. Naša bratska veza se uspostavila istorijski, a prekaljena je u mnogim zajednički prođenim teškim iskušenjima jer su kod nas uvek postojale zajedničke radosti i tuge - naglasio je patrijarh Kiril kome je potom u Rektoratu dodeljen počasni doktorat Univerziteta u Beogradu. On se juče sastao i sa predsednikom Nikolićem i premijerom Vučićem. Ovo je inače druga patrijarhova poseta našoj zemlji. On je prošle godine boravio u Nišu, gde je prisustvovao obeležavanju 1.700 godina od potpisivanja Milanskog edikta.

Pet godina od smrti Pavla


Patrijarh ruski Kiril danas će održati pomen na grobu patrijarha Pavla u Rakovici, povodom petogodišnjice njegove smrti, i zajedno sa patrijarhom Irinejom osveštati spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom, koji je proglašen za sveca, a planirano je i polaganje venca na spomenik ruskim vojnicima palim u Prvom svetskom ratu na Novom groblju u Beogradu. Posetu će završiti nedeljnom liturgijom u Hramu Svetog Save.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP