Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VLADA KUPUJE 12 RUSKIH BORBENIH AVIONA

Rusija naoružava Srbiju?

Autor: R. Kantar | 23.12.2012 - 23:49:00h | Komentara: 50

Kupovina 12 ruskih borbenih aviona „mig 29M2“, o čemu Srbija već mesecima pregovara s Rusijom, mogla bi utanjiti nacionalni budžet za minimum 360 miliona dolara.

Pored aviona, nabavljamo i moderne raketne sisteme „pancir“ i „buk“, kao i PVO sistem S-300 s raketama iz sistema S-400

Pored aviona, nabavljamo i moderne raketne sisteme „pancir“ i „buk“, kao i PVO sistem S-300 s raketama iz sistema S-400

Vojni stručnjaci upozoravaju da, ukoliko je tačna informacija da dogovor s Rusima uz nove avione uključuje i strateški PVO sistem s modernim raketama (uz vrlo povoljne ruske kredite), Srbija će ući u otvoren konflikt sa EU i NATO, koji će bez sumnje taj potez protumačiti kao ozbiljno i namerno naoružavanje naše zemlje.


Bolje uraditi remont starih!

Analitičar Aleksandar Radić kaže za „Alo!“ da smatra da Srbija ne treba da se zaleće, te da s kupovinom aviona treba sačekati još nekoliko godina. Kao najbolje rešenje on vidi modernizovanje i remont postojećih modela.
- Najbolje rešenje za sada bi bilo da modernizujemo eskadrile aviona G-4 „galeb“, a da postojeće „migove“ remontujemo i tako kupimo vreme za četiri, pet godina. Na duge staze, strateški cilj treba da bude integracija u proizvodni proces velikih kompanija. Na taj način dugoročno participiramo u proizvodnji komponenti za avione - zaključuje Radić za naš list.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski otkrio je nedavno da je Srbija naručila od Rusa 12 aviona „mig 29M2“, uz koje bi u paketu, prema njegovim rečima, trebalo da dobijemo i moderne raketne sisteme „pancir“ i „buk“, kao i strateški PVO sistem S-300 s raketama iz sistema S-400.

- To bi svakako bitno ojačalo trupnu protivvazdušnu odbranu, ali i odbranu delova naše teritorije - procenio je Lazanski. I izvor „Alo!“ iz Generalštaba Srbije priznaje da naša zemlja hitno mora da kupi ratne avione, jer većini onih koje trenutno poseduje naredne godine ističe rok trajanja.

- Srbija ima najkraći vazdušni koridor koji spaja Istok i Zapad, zbog čega preko naše teritorije godišnje preleti mnogo aviona i na čemu se zaradi veliki novac. Međutim, međunarodna obaveza koju moramo da ispunimo je posedovanje izvesnog broja aviona koji će štiti naš vazdušni prostor. Ako neka zemlja nema svoje, moraće da plaća tuđe - objašnjava naš izvor i potvrđuje da se zbog ovoga vode ozbiljniji razgovori s Rusima.

Biznis ili strateški  potezi Rusije: Tomislav Nikolić i Vladimir Putin

Biznis ili strateški potezi Rusije: Tomislav Nikolić i Vladimir Putin | Foto: Reuters

Međutim, vazduhoplovni novinar i analitičar Petar Vojinović upozorava da, ukoliko bi dogovor Srbije i Rusije zaista uključivao rakete i PVO sistem, Zapad sigurno na to ne bi blagonaklono gledao.

- Srbija nema keš za kupovinu ovako moderne vojne opreme, a kako nemamo šta posebno da ponudimo, malo je verovatno da ćemo Rusima plaćati u robi. Jedina moguća varijanta je da od Rusa dobijemo kredit, što će pak Zapad tumačiti kao političku odluku u kontekstu naoružavanja Srbije! Kupovinom aviona i modernog PVO sistema napravio bi se disbalans snage u odnosu na zemlje u okruženju, na šta EU i NATO sigurno ne bi gledali skrštenih ruku - objašnjava Vojinović.

Na to upozorava i vojni analitičar Boško Jakšić, koji kaže da Srbija trenutno uopšte nije u ekonomskoj mogućnosti da kupuje avione, ni drugo naoružanje, kao i da nam u ovakvim geopolitičkim okolnostima to nije ni potrebno.

U Ministarstvu odbrane nismo dobili zvanične odgovore na pitanja da li je i kakav dogovor postignut s Rusima, koliko aviona i drugog naoružanja smo poručili, kao i po kojoj ceni i pod kojim uslovima će ih naša država plaćati. Inače, Vojska Srbije trenutno u svom sastavu od borbenih letelica ima četiri aviona „mig 29“, prve generacije kao i 28 aviona „mig 21“.
Poslednji komentari
  • Bob Vreme: 24.12.2012 00:22h

    Ovo je davno trebalo uraditi ali nije imao ko,a nato i eu nek pricaju sta hoce,Samo da opet ne dodje neki Sutanovac pa da unistava sta mu ovi kazu.

  • BATA Vreme: 24.12.2012 01:07h

    Istina je da zastarelim borbenim avijonima i da se remontuju ,nemozemo da branimo nebo od nedace .To je skoro Lazanjski lepo objasnio ,oni po evropskoj proceduri nebi smeli da su u vazduhu.

  • Slobodan Vreme: 24.12.2012 01:13h

    Najbolje je da napravimo jak vojni savez sa Rusijom i da zajedno oslobodimo Kosovo STO PRE!

  • b1 Vreme: 24.12.2012 07:29h

    O, ye.. napokon će moći da se obaraju ovi koji nam "ulepšavaju" nebo ovim CHEMTRAILOVIMA a NIKO O TOME NIŠTA I NIGDE OSIM NIKOLE ALEKSIĆA,svaka čast čoveku! a ovi trovači Srbskog neba, pa ne bi oni mogli tek tako da preleću preko Srbije da im to neki idioti iz naše vlade nisu dozvolili! Umesto da je do sad oboreno par tih neobeleženih aviona i da je posada uhapšena i prisiljena da oda ko ih šalje da truju Srbiju - niko ništa! svi ćute kao mutavi a nebo išarano kao... To SVI Mogu da vide,svuda po Srbiji i mislim da je krajnje vreme da već jednom niknu te govnjive motke i da ih narod nabere što više pa da narod sredi stvari kad majmuni koji "vode" (gde li ga vode?) ovaj narod neće..

  • Bosnjak Vreme: 24.12.2012 08:56h

    jel to opet napadate ???

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP