Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PODELILI SE

Rusija napravila raskol u srpskoj delegaciji

Autor: Beta/Tanjug | 11.04.2014 - 15:45:00h | Komentara: 1

Članovi srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope glasali su različito o rezoluciji kojom se ruskoj delegaciji uskraćuje pravo da glasaju sve do januara 2015. godine, mada im se omogućava da učestvuju u radu Skupštine.

Protiv rezolucije glasali su poslanici iz SNS i SPS, poslanik iz LDP je bio uzdržan, a članice iz DS su glasale za rezoluciju.
Rezolucija koja je juče usvojena izrazila je protest PS SE protiv ruske aneksije Krima. Iako je ovaj stav PS SE u skladu sa do sada izraženim stavom Srbije koja je, zbog pitanja Kosova, isticala da podržava teritorijalni integritet Ukrajine, mada ne želi da uvede sankcije Rusiji, delegacija Srbije je glasala razjedinjeno, a njihovo glasanje je izazavalo žestoke reakcije stranaka u beogradskim centralama.

Savet Evrope

Savet Evrope

- Rezolucija podrazumeva i da ruski parlamentarci ne mogu da rade u najvišim organima Saveta Evrope, kao što su Biro PS SE, Stalni komitet i Predsednički komitet, rekla je Tanjugu šef srpske delegacija Aleksandra Đurović.

- Imali smo preporuke da glasamo onako kakav je stav države Srbije - što se tiče situacije u Ukrajini, svi smo glasali uzdržano, a što se tiče uvođenja sankcija prema Ruskoj Federaciji, preporuka je bila da se glasa protiv, dodala je Đurović.
Ona je precizirala da nisu svi poslanici glasali u skladu sa tom proprukom, jer su se neki rukovodili stavom političkih grupa u SE kojima prpadaju.
- Ja kao šef delegacije i poslanik SNS, moja koleginica iz SNS Katarina Rakić i poslanica SPS Stefana Miladinović glasale smo protiv sankcija poslanicima Ruske Federacije, poslanice DS Nataša Vučković i Vesna Marjanović, i poslanik URS Vladimir Ilić glasali su za, dok je Svetislava Bulajić iz LDP bila uzdržana, rekla je Đurović.

Različito reagovanje stranaka
U međuvremenu, URS se ogradio od, kako su naveli, skandaloznog čina poslanika Ilića koji je u Strazburu glasao za izbacivanje Rusije iz Saveta Evrope.
Ilić je, bez ikakvih prethodnih konsulatacija sa strankom, glasao u SE i glas Vladimira Ilića je njegov lični čin, isključivo tako ga treba tumačiti i nikako ne predstavlja zvaničan stav Ujedinjenih regiona Srbije, navedeno je u saopštenju iz URS.
Iz DS su, međutim, poručili da su poslanice te stranke, članice delegacije Sskupštine u PS SE, svojim parlamentarnim radom doprinele tome da sankcija Saveta Evrope prema Ruskoj Federaciji ne bude oduzimanje mandata članovima ruske delegacije, kako je to predlagala grupa poslanika, nego najblaža moguća sankcija, odnosno suspenzija prava glasa do kraja zasedanja 2014. godine.
Nataša Vučković

Iz DS su poručili da Predsedništvo stranke o glasanju u SE o toj odluci nije zauzelo stav i da se radi o ličnom stavu poslanica.
Nataša Vučković je Tanjugu rekla da su se mnogi ovih dana u PS SE pitali šta bi se desilo kada bi Rusija odlučila da ne učestvuje daljem u radu Saveta Evrope, što bi možda bio slučaj da je doneta odluka o oštrim sankcijama.
PS SE je usvojila i Deklaraciju o Ukrajini kojom se osuđuje kršenje međunarodnog prava i ugrožava Povelja UN i statut SE, a članovi srpske delegacije su bili uzdržani i nisu je podržali.

- Ton rezolucije je suprotan otvaranju prostora za dijalog sa ruskom delegacijom - rekla je Nataša Vučković objasnivši da
Savet Evrope, po njenom mišljenju, sada treba da gradi platformu za dijalog.

- Međutim, opšte mišljenje njenih sagovornika, dodala je Vučković, bilo je da je vrlo važno za SE i za Parlamentarnu skupštinu da Rusija nastavi da učestvuje u radu Saveta i da bude njen član.
- Ukoliko bi se desilo suprotno, to bi bilo pre svega protiv interesa građana Rusije, a to ne želi ni SE, jer bi na taj način građani Rusije izgubili pravo da podnose žalbe Evropskom sudu za ljudska prava, a mnogi programi SE, koji su usmereni na poštovanje ljudskih prava, vladavinu prava i demorkatizaciju, koji se sprovode i realizuju Rusiji, na taj način bi bili anulirani i napušteni - rekla je Vučković.
Prema njenim rečima, to nije nikome u interesu i to je i bio jedan od razloga što se išlo na usvajanje jedne od sankcija koja se ne smatra najoštrijom u PS SE.
- I na debati i u komitetima je provejavalo kao tema da je važno za SE da Rusija nastavi da učestvuje u svim aktivnostima te organizacije i da je to, iz ugla SE, važno za građane Rusije, a naravno i zbog sveukupne saradnje i dijaloga koji treba da postoji u Evropi - naglasila je ona.
Vučković je precizirala da su odluke koje su donete praktično najblaže i podsetila da i stalna delegacija Skupštine Srbije, kada nije imala dovoljno žena, takođe nije imala pravo glasa do sledećeg zasedanja.
Poslednji komentari
  • amer Vreme: 12.04.2014 05:45h

    srbima ne trebaju rusi da prave raskol srbija cela drzava i narod su u raskolu zato ih ni jedna drzava ne smatra ozbiljnim nego se igraju sa njima!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP