Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROTIVTEŽA BRITANSKOM DOKUMENTU

Rusija predala alternativni nacrt rezolucije o BiH

Autor: Tanjug | 01.07.2015 - 00:32:00h | Komentara: 0

Rusija je predala Savetu bezbednosti UN (SB UN) alternativni nacrt rezolucije o BiH, kao protivtežu britanskom dokumentu koji se predlaže za usvajanje povodom 20. godišnjice tragičnih dogadjaja u Srebrenici, javile su ruske agencije, pozivajući se na pres sekretara ruske misije pri UN Alekseja Zajceva.

Srebrenica, Potočari

Ilustracija | Foto: Profimedia

- Ovaj nacrt smatramo uravnoteženijim i orijentisanim na pomirenje strana, a ne na stvaranje dodatnih linija podela u BiH, rekao je Zajcev.

On nije želeo da govori o glavnim odredbama dokumenta koji je predložila Rusija, dodajući da je to u ovom trenutku "nesvrsishodno", preneo je TAS S.
Agencija podseća da Velika Britanija planira da svoj nacrt rezolucije na glasanje 7. jula, četiri dana pred 20. godišnjicu tragičnih događaja u Srebrenici.
U britanskom dokumentu se ubistvo 8.000 bosanskih muslimana u Srebrenici 1995. godine kvalifikuje kao genocid, a iz uvida u nacrt, srpski mediji izračunali su da se reč "genocid" upotrebljava 35 puta u tekstu, dok se "pomirenje" pominje samo tri puta, prenela je Ruska informativna agencija (RIA) Novosti.

Agencije podsećaju da je sredinom juna predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da namerava da se obrati Rusiji sa molbom da uloži veto na rezoluciju o Srebrenici, a da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ranije rekao da će rezolucija koja se promoviše u SB UN isprovocirati dodatna međuetnička trvenja na Balkanu.

Posle susreta sa Dodikom u Sankt-Peterburgu 19. juna, Lavrov je rekao da je britanski nacrt rezolucije zasnova na "apsolutno antisrpskom ključu" i "pogrešno tumači, čak i na pravnom planu, sve što se desilo i što je već ocenjivano u SB UN".

Ruske agencije podsećaju da je u ratu u BiH izmedju 1992. i 1995. godine život izgubilo približno 100.000 ljudi, da su za najtragičniji momenat konflikta priznati dogadjaji u Srebrenici, i da je najviša sudska instanca UN - Medjunarodni sud pravde 2007. priznao masovno ubistvo muslimana za genocid.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP