Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NIJE IM PRAVO

Ruski mediji: Haški sud oprostio genocid!

Autor: Ekipa | 16.11.2012 - 18:07:00h | Komentara: 1

"Srbe je dozvoljeno ubijati, Haški sud je oprostio genocid, tribunal je oslobodio hrvatske generale", samo su neki od naslova na sajtovima ruskih medija.

Na sajtu „Pravda.ru“ ocenjuje se da se iz odluke Žalbenog veća Haškog tribunala da oslobodi hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača može zaključiti da je dozvoljeno ubijati Srbe, ako je to celishodno i navodi da će današnji dan ostati jedan od najmračnijih dana u istoriji svetskog pravosuđa.

pravda.ru

pravda.ru | Foto: Screenshot sa sajta

„Srbe je dozvoljeno ubijati. Ovu jednostavnu formulu, izvučenu iz arsenala nacističke Nemačke i njenh saveznika u liku hrvatskih ustaša, sada je usvojio Haški tribunal. Ispada da je ovo Nirnberški proces ali izvrnut“, ocenjuje se u tekstu.

U tekstu se podseća da je veće oslobodilo dvojicu hrvatskih generala, koji su ranije bili osuđeni na dugotrajne kazne zatvora za masovna ubistva i deportacije Srba.
Interesantno je, navodi se u tekstu na sajtu "Pravda.ru", da sada ispada da je "Hrvatsku trebalo primiti u EU mnogo ranije, jer Gotovina nije zločinac, nego heroj".
U tekstu se ocenjuje da je oslobađanje hrvatskih generala postalo "logična stvar" u delovanju Haškog tribunala, koji je sklon demonizaciji Srba i oslobađanju njihovih ubica.
Podseća se da je 2008. godine ovaj sud oslobodilo srebreničkog komandanta Nasera Orića, koji je spalio nekoliko desetina srpskih sela oko Srebrenice, kao i da nijedan od lidera bosanskih muslimana nije seo na osuđeničku klupu, kao ni hrvatske vođe 90-ih, među kojima i Franjo Tuđman.
„A šta je sa Srbima? Njima se sudi u punom kapacitetu“, zaključuje se u tekstu na sajtu "Pravda.ru".

gazeta.ru

gazeta.ru | Foto: Screenshot sa sajta

Na sajtu „Gazeta.ru“ pod naslovom „Haški sud oprostio genocid“ ocenjuje se da se uoči ulaska Hrvatske u EU ovakva odluka Haškog suda može oceniti kao poziv Zapada balkanskim državama da počnu da grade međusobne odnose „od nule“, ali je kao žrtva tog političkog gesta ispala Srbija.

Saradnik ruskog Instituta za slovenske studije Petar Iskenderov je ojenio da je sada otpala potreba bilo kakvog pritiska na Hrvatsku uoči njenog ulaska u EU.
"Oslobađanje Gotovine je svojevstan politički gest prema Hrvatskoj i drugim balkanskim državama, isključujući Srbiju. Zapad i EU nameravaju da oproste sve grehe iz prošlosti i predlažu izgradnju odnosa sa Balaknom i drugim zemljama istočne Evrope "od nule"", ocijenio je Iskenderov.
Bi-Bi-Si na ruskom jeziku ističe da su u Hagu oslobođeni hrvatski generali i da je ovo nakon gotovo 20 godina postojanja ovog suda najoštrija revizija prvostepene presude.
Podsjeća se da je prvostepenom presudom za ubistva, represije i uništavanje srpske imovine, Gotovina osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora, ali da je danas sud ocenio da to generali nisu radili smišljeno.
Napominje se da su generali bili optuženi za zločine počinjene za vreme jednog od najvećih etničkih čišćenja u balkanskim ratovima, kada je 1995. godine u toku hrvatske akcije "Oluja" ubijeno najmanje 150 Srba, a protjerano više od 200.000.
Novinska agencija Itar Taš ocenjuje da Žalbeno veće nije našlo dokaze da su hrvatski generali bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata protiv civila Srpske Krajine, kao što je zaključeno u prvostepenoj presudi.
Poslednji komentari
  • lela Vreme: 17.11.2012 17:41h

    Ma bruka i sramota.....preinaciti takvu presudu u oslobadjajucu je van pameti....razumela bih cak i neko umanjenje kazne ali ovo....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP