Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IMAO ŽELJU DA SE PROŠETA

Ružić: Najvažnije je pravo na ličnu bezbednost!

Autor: Tanjug | 28.09.2013 - 17:02:00h | Komentara: 2

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić izjavio je danas, povodom zabrane Parade ponosa, da je najvažnije pravo na bezbednost građana i da je bezbednosna procena jedina validna, ali i ponovio da je imao želju da se pojavi na Paradi.

Tanja, spremaj se za  šetnju: Miščevićeva i Ružić

Spremali se za šetnju: Miščevićeva i Ružić | Foto: FoNet Dragan Antonić

Ružić je za B92 podsetio da su otkazani i svi drugi skupovi koji su bili najavljeni za danas i da je najvažnije da se sačuva pravo svakoga na ličnu bezbednost.

"Smatram da, s jedne strane, ovo može da se definiše kao jedna propuštena prilika, ali je takođe i jasan signal da i LGBT zajednica i Vlada Srbije, koja jeste posvećena daljem procesu evropskih integracija, treba da remodeluje čitavo društvo, dakle pristup ovom pitanju, kako ne bi samo jedan dan u toku godine bio dan kada se o tome razgovara, i kako se ne bi koristio za realizaciju raznih finansiranih projekata", rekao je Ružić.

On je naveo da je neophodan strateški model pristupa navedenom pitanju, kako bi se na "relaksiran način rešilo pitane poštovanja osnovnih ljudskih prava i prava na različitost, koji su inkorporirani u Ustavu Srbije".

"Siguran sam da želimo da pokažemo ono što zaista jesmo kao društvo, a to je da nismo u toj meri homofobični da nije moguće napraviti jedno okupljanje gradjanki i gradjana Srbije", rekao je Ružić.

On je napomenuo da država jeste u obavezi da garantuje nekome pravo koje želi da ostvari, ali da je njen prioritet garantovanje bezbednosti građanima, što je u ovom slučaju prevagnulo.

Ružić je rekao i da su sagovornici iz EU veoma dobro upoznati s onim što se dešavalo ovih dana u Beogradu, a da će on svoju energiju uložiti da se napravi iskorak sa nivoa na kojem se trenutno nalazi naša država.

"Ne smatram da je to problem koji ima ekskluzivitet u samom procesu pristupanja Evropskoj uniji", dodao je on, rekavši da je to pre svega "naše unutrašnje političko pitanje da poštujemo najviši pravni akt države, koji je kompatibilan evropskim vrednostima".

On je ponovio da je imao želju da se, zajedno sa šefom pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanjom Miščević, pojavi na Paradi, kako bi afirmisao ono što stoji u Ustavu, jer je to vrednosti sistem koji treba da baštinimo.
Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 28.09.2013 18:05h

    Vidi ti Brankica...zaista je hteo i spreda i pozadi,da radi na paradi,kao ministar za evrointegracije,da stane na celo gej i lgbt populacije i omoguci da se sa evropom prozmemo,kad vec neznamo i nemozemo/bozem prosti/ da se odbranimo. SVAKA MU CAST. on je teo da poturi to sto je teo,tamo,gde mnogi ne bi ni nogu poturili.sram ih bilo.

  • dragoslav Vreme: 28.09.2013 20:38h

    Stagod mi uradili nevalja , za odlaganje packe da je bilo prajda koje bi verovatno partilo i nasilje na ulicama jos gore tako da je ova zabrana po meni manje zlo nego slike rusenja i nasillja u beogradu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP