Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAKON O PRAVIMA PACIJENATA

S detetom u bolnicu mogu ujna ili baka, ali ne i otac?!

Autor: Ekipa Alo! | 30.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 2

Prema Zakonu o pravima pacijenata, pored bolesnog deteta u bolnici može da boravi samo jedan roditelj!?

Mali kapaciteti i  kulturološke razlike  glavni razlog ove prakse

Mali kapaciteti i kulturološke razlike glavni razlog ove prakse | Foto: Željko Šafar

Ukoliko je, međutim, reč o samohranom ocu, bolnička praksa je drugačija, te majku najčešće može da zameni samo ženska osoba bliska detetu. Baka, tetka, ujna često su jedina moguća zamena za majku u bolnici, pored deteta. Očevi uglavnom dolaze u posete iako bi majkama i ostalim ženskim članovima familije mnogo značilo da ih neko odmeni, ukazuje RTS.

Otac uglavnom ne može da ostane u bolnici uz dete zbog nedostatka adekvatnog smeštaja. U Dečjoj bolnici u Tiršovoj, na primer, na istom spratu su dva odeljenja, a jedan toalet. Direktor Dečje klinike Zoran Radojičić kaže da su sobe relativno male, a da je veliki broj pacijenata: „U tim sobama vrlo često su i adolescentkinje koje moraju da se previjaju i iz tih kulturoloških razlika, u tim situacijama pokušamo da organizujemo da majka ostane pored deteta, a ne otac“, objašnjava Radojičić.

Ministarstvo: Niko se nije žalio


I u Ministarstvu zdravlja potvrđuju da praksa da očevi ne mogu da budu pored deteta u bolnici nije po zakonu. Ipak, navode da se do sada zdravstvenoj inspekciji niko nije žalio. Iz Kancelarije poverenice za ravnopravnost poručuju da će reagovati na prvu pritužbu tog tipa.

Poslednji komentari
  • miki Vreme: 30.09.2013 09:31h

    Nije istina da ocevi ne mogu.Ja sam bio u Institutu za majku i dete sa detetom dve noci i nisu pravili nikakvo pitanje oko toga.

  • Dejan - Udurženje očeva Vreme: 30.09.2013 12:21h

    O ovom problemu u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine (Dečija bolnica u Novom Sadu) sam razgovarao početkom leta sa njihovom pravnom službom i nije tačno da se do sada niko nije žalio. Postoji više pritužbi građana Pokrajinskom ombudsmanu, jednu od tih pritužbi sam i ja lično imao na uvid sa detaljima na 7 strana. Ovaj problem je dvojak, jedno je praksa, da očevi ne mogu prisustvovati na neonatologiji jer tamo majke doje pa mogu da gledaju u otkrivenu dojku i zbog zaštite od pedofilije!!!!!! ... šta reći, a drugi je da je to direktno kršenje zakona o zabrani diskriminacije. Odgovor Pokrajinskog ombudsmana je da je sve po zakonu!!!! Dejan Pavlović, predsednik Udruženja očeva

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP