Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! ISTRAŽUJE

S Hrvatskom u EU ulazi i 100.000 građana Srbije!

Autor: A. M. - S. Đ. | 15.05.2013 - 23:22:00h | Komentara: 3

Najmanje 100.000 građana Srbije koji imaju i državljanstvo Hrvatske odbrojava dane do 1. jula, kada će, zahvaljujući ulasku ove zemlje u Evropsku uniju, moći da potraže posao na tržištu EU.

Hrvatska će možda  napraviti dogovor sa EU  da je za posao potrebna  i njihova lična karta

Hrvatska će možda napraviti dogovor sa EU da je za posao potrebna i njihova lična karta | Foto: Beta, Emil Vaš

Iako neke od evropskih zemalja, poput Austrije ili Nemačke, neće u potpunosti otvoriti svoje tržište rada, ima i onih država kao što je Švedska, Finska i Danska koje će dozvoliti priliv nove radne snage iz Hrvatske bez ikakvih ograničenja.


Za sat rada u EU do 39 evra


Prosečan trošak za radnu snagu po satu u 2012. godini u ekonomiji Evropske unije, isključujući poljoprivredu i javnu administraciju, procenjuje se na 23,4 evra, dok je u zoni evra bio 28 evra. Prosek, međutim, maskira velike razlike od zemlje do zemlje i troškovi radne snage u EU kreću se od 3,7 evra po satu u Bugarskoj, do 39 evra u Švedskoj, pokazuje statistika „Eurostata“.

Ono što ipak brine one sa dvojnim državljanstvom jesu informacije koje sporadično stižu iz Evrope - da će im u ostvarivanju prava na rad biti neophodne lične karte Hrvatske, a ne pasoši. Ovakve informacije dobio je i Savo Štrbac, direktor „Veritasa“.

- Ne znam da li će naši građani koji imaju dvojna državljanstva imati problem oko zapošljavanja u EU, ali mi se već sada javljaju ljudi upravo iz Nemačke, koja i ne otvara u potpunosti svoje tržište rada za Hrvate, koji kažu da im za radne dozvole traže lične karte izdate u Hrvatskoj. Tačno je da je Hrvatska pre nekoliko meseci usvojila Zakon o prebivalištu i da su našim građanima koji imaju lične karte Hrvatske tražili da iste vrate.
Jedan od razloga je možda i taj koji se odnosi na zapošljavanje u EU, ali postoji i drugi razlog, a to je da se što više građana izbriše sa biračkih spiskova - navodi Štrbac i dodaje da je to zbog toga što se veliki broj onih koji su u prošlosti otišli iz Hrvatske nije i zvanično odjavio sa adrese.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice, izbeglički status u Srbiji i dalje ima 49.917 osoba poreklom iz Hrvatske za koje se sa sigurnošću može pretpostaviti da imaju pravo na hrvatsko državljanstvo. Takođe, kako ističu u Komesarijatu, pre 17 godina je iz Hrvatske u Srbiju izbeglo oko 330.000 ljudi, a koliko ih je steklo dvojno državljanstvo, juče nismo saznali ni od MUP-a Srbije, kao ni od hrvatske vlade.

Milion radnih mesta

Građanima Hrvatske će od 1. jula biti dostupno ogromno tržište rada, koje trenutno broji 1.360.763 konkursa za posao. Čak i one zemlje koje, poput Austrije, Nemačke, Holandije, Francuske ili Velike Britanije, uvedu prelazni period (do sedam godina) mogu popuniti otvorena radna mesta sa radnicima iz Hrvatske, ali u skladu s kvotama i radnim dozvolama.

Poslednji komentari
  • milutin Vreme: 16.05.2013 07:54h

    Bratskom Hrvatskom narodu od sveg srca želim srećan ulazak u EU.

  • Balkanac Vreme: 16.05.2013 10:38h

    Ma di god da jesi moras radit.

  • Sofi Vreme: 17.06.2013 21:23h

    Da li je ovo za licne karte proverena informacija?Zasto bi Tako bilo, pa gradjanin Srbije sa prebivalistem u Srbiji sa Madjarskim pasosem moze da radi u zemljama EU?Molim odgovor....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP