Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RADNICA KBC „BEŽANIJSKA KOSA“ ZAVRŠILA U URGENTNOM CENTRU ZBOG MOBINGA

„S ovim možeš dupe da obrišeš, govedo jedno!“

Autor: Radmila Briza | 09.12.2014 - 19:00:00h | Komentara: 11

Zaposleni u KBC „Bežanijska kosa“ u petak su od ranog jutra bili svedoci gotovo filmske scene mobinga. Kako tvrde za „Alo!“, hodnikom se orio glas Dobrile Vekić, načelnice ekomonomsko-finansijske službe KBC „Bežanija kosa“: „Na šta ovo liči, govedo jedno! Ko je ovo uradio? Dosta mi je tebe! Evo ti ovi papiri, s njima možeš dupe da obrišeš! Izlazi napolje! Ja radim sa kretenima“, slušali su kako šefica urla na njihovu koleginicu B. F., zaposlenu u tom sektoru.

Naša novinarka sa žrtvom nasilja B. F.

Naša novinarka sa žrtvom nasilja B. F. | Foto: Milorad Milanković

 

Kako tvrde, to nije bilo prvi put da se tako obraća toj svojoj radnici. Trajalo je godinama, kažu, ali ovog puta koleginica B. F. to nije mogla više da izdrži.


Ko je Dobrila Vekić
Pre pet godina, Vekićeva je devet meseci provela u pritvoru jer je bila osumnjičena za malverzacije u vezi sa nabavkom nameštaja za „Bežanijsku kosu“, zbog čega je grad Beograd bio oštećen. Istraga je završena, suđenje je u toku. Dobila je otkaz kada je izašla iz pritvora, jer je odbila ponuđenu suspenziju i zahtevala da se vrati na svoje radno mesto u ekonomsko-finansijskoj službi. Sa druge strane, Gradsko pravobranilaštvo preporučilo je da se ona ne vraća u bilo koju službu koja ima veze sa finansijama. Dobrila je od oktobra ove godine ponovo u KBC „Bežanijska kosa“, i to kao načelnica ekonomsko-finansijske službe.

- Pozlilo joj je, pala je u nesvest u toaletu, udarila glavom o pločice. Nismo imali neurohirurga, pa je Hitna pomoć transportovala u Urgentni centar.

Pre toga, B. F. nam se žalila da joj je veoma loše. Da satima traje iživljavanje Vekićeve nad njom. Govorila je da neće izdržati. Srce joj je lupalo. Govorila je da je tolike godine trpela da je šefica vređa, maltretira čitavog dana, i to samo zbog toga što je na nekom papiru nešto pogrešno upisala.

Vrhunac je bio kada je Dobrila Vekić tog dana, dok je bila na sastanku, zvala B. F. i tražila da joj donese neka dokumenta, vređajući je pri tom pred ljudima koji su tamo sedeli. B. F. joj je tada rekla da će da zatraži promenu radnog mesta i tužiti je za mobing, a ona joj je pred svima odgovorila: „Ma boli me dupe, možeš i kapiju da hvataš“. Posle toga je B. F. pala u nesvest - pričaju kolege nesrećne radnice koji su bili svedoci nemilog događaja.

- Oko 14 sati smo čuli da je nešto u toaletu puklo. Nismo znali šta se događa niti da je naša koleginica zaključana unutra. Kada se osvestila i uspela da otključa vrata, čuli smo je kako zove u pomoć. Svi smo došli. Izgledala je katastrofalno. Dezorijentisana. Bela u licu. Nije mogla da hoda. Naši lekari poslali su je u Urgentni centar.

Pala je u nesvest u toaletu, udarila glavom o pločice, a mi nismo imali neurohirurga: Zaposleni u KBC-u

Pala je u nesvest u toaletu, udarila glavom o pločice, a mi nismo imali neurohirurga: Zaposleni u KBC-u | Foto: Milorad Milanković

B. F., koja je zbog pravne procedure želela da ostane anonimna, potvrdila je sve što su njene kolege ispričale za „Alo!“.


- Hitna me odvezla u Urgentni. U 15.20 bila sam kod neurohirurga. Jeste povreda glave, ali na sreću nisam dobila potres mozda. Traumatolog je utvrdio udarac kuka i ramena. On me je poslao kod neurologa jer nisam mogla da hodam. Iz Urgentnog sam izašla u jedan noću. Tada sam odlučila da je tužim za mobing. Ja to više ne mogu da trpim! Juče sam, zbog procedure, poštom poslala prijavu za mobing v. d. direktorki KBC „Bežanijska Kosa“ dr Mariji Zdravković i očekujem da će da stigne danas, sutra - kaže B. F. za „Alo!“.
Do zaključenja ovog broja, v. d. direktorka KBC „Bežanijska kosa“ nije se javljala na svoj telefon.

Doviđenja, prijatno!
Kada smo pozvali Dobrilu Vekić za komentar, ona je, saslušavši šta je pitamo, kratko rekla:


- Doviđenja, prijatno! - i zalupila slušalicu.

Dr Kovčin: Da, čuo sam!

Dr Vladimir Kovčin, doskorašnji direktor KBC „Bežanijska kosa“, koga smo zatekli na bolovanju posle operacije kolena, kaže za „Alo!“ da je čuo šta se desilo u petak i da „ne može da veruje da se sve nastavlja“.
- Iznenađen sam da v.d. direktorka još nije regovala ni na prethodnu prijavu za mobing još jednog nemedicinskog radnika - kaže dr Kovčin.

Ministarstvo: Interna revizija
U Ministarstvu zdravlja kažu za „Alo!“ da oni mogu da reaguju ako od radnice B. F. dobiju prigovor zbog mobinga.
- Pošto se radi o nemedicinskom osoblju u KBC „Bežanijska kosa“, to je obično stvar takozvane unutrašnje revizije. Ako je B. F. juče prijavila, najverovatnije će procedura započeti već danas - kažu u Ministarstvu.

Poslednji komentari
  • GOCA Vreme: 09.12.2014 19:56h

    STO SI VECI LOPOV TO BOLJE MESTO DOBIJES!!!

  • babujka Vreme: 09.12.2014 20:31h

    Opsti javasluk u zemlji. Zalosno je sto je i u zdravstvu. O zemljo do cega si dosla

  • nis Vreme: 09.12.2014 20:44h

    Nemedicinski radnici su ponizeni u zdravstvu,kao da nisu ljudi dele se na visu rasu medicinske radnike i nizu nemedicinske,sramota Srbijo.

  • Pedja Vreme: 09.12.2014 21:41h

    Ja ću dzabe da ugazim tu direktorku

  • Lili Vreme: 09.12.2014 23:26h

    Ministarstvo zdravstva Srbije je kriminalna i korumpirana organizacija koanesluzi nicemu samo sede i dobijaju plate .Srpsko zdravstvo e poznato po korupciji a ministarstvo ne treba da postoji.Ja imam toliko loseg iskustva iako ne zivim u Srbiji a njen sam drzavljanin dame je sramota moje zemlje naravno ne jadnog naroda .

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP