Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

EPS SNABDEVANJE ISEKLO STRUJU I ODBILO OTPLATU DUGA NA RATE

Sa bolesnom ćerkom u mraku zbog 22.300 dinara!

Autor: Snežana Ivaneža | 03.10.2014 - 12:00:00h | Komentara: 14

Radovanka Radišić (56) jeste samohrana majka koja već nekoliko meseci sa ćerkom Bojanom (17), bolesnom od rođenja, živi u mraku u stambenoj zgradi u Kovinu. Njihova primanja jedva su dovoljna za puku egzistenciju, ne ostaje ništa da se plate komunalije. Njih dve, same na svetu, biju bitku sa životom, i to u mraku, jer nisu imale para da plate dug za struju! Struju su im isekli zbog duga do 22.300 dinara, a EPS je odbio i da im dozvoli otplatu na rate!

Radovanka Radišić

Obe bolesne, bez normalnih uslova za život, ali pune vere u bolju budućnost:
Bojana i Radovanka

 

„Živimo u mraku. Ali ja život
posmatram kao svetlost. Još
imam nade za bolje sutra,
priča ova hrabra žena“

Mesečna primanja im iznose oko 28.000 dinara, na šta 16.000 dinara odlazi na Bojaninu negu, koja je neophodna kako bi živela. Ona i ćerka teško žive otkad je 2008. godine preminuo suprug.

- Morala sam da idem pred komisiju sa detetom kako bi utvrdili da je bolesna i da mi ne bi oduzeli pravo na negu. Komisija PIO u Pančevu je prvobitno odlučila da je dete potpuno zdravo, što je apsurdno. Nakon nekoliko meseci borbe sa njima utvrdili su da je ćerka zaista bolesna i da su nam te pare preko potrebne - priča Radovanka Radišić za “Alo!”.

Grejemo vodu na suncu
Radovanka kaže da je u trenutku kada su je odbili u EPS-u, koji joj je bio poslednja nada, ostala šokirana pred surovim životnim okolnostima i ne zna gde da ide i koga dalje da moli.
- Grejala sam vodu u plastičnim posudama kako bismo mogle da se okupamo. Sva sreća, pa je bilo sunčanih dana, nije bilo hladno. Komšinica nam izlazi u susret, pa imamo i kuvanu hranu - objašnjava Radovanka Radišić za “Alo!”.

Kada su im isključili struju, kako Radovanka tvrdi, ona je pisala molbu da joj dozvole otplatu duga za struju na rate. Pisala je i opštini Kovin, obraćala se na šalteru u Pančevu i na kraju se obratila EPS-u.

- Kada su nam isključili struju, pisala sam molbu da nam dozvole da platimo na rate. Ja stvarno ne znam kako drugačije da isplatim. Nije to veliki dug, račun za struju je u visini iznosa kvalitetne ženske torbe. Ali ja nisam u mogućnosti da ga platim, jer nisam zaposlena, moram stalno da budem uz bolesnu ćerku, kojoj je potrebna nega. Iz EPS-a su odbili moju molbu! Nema gde nisam išla da molim. Smatram da su nam ljudska prava uskraćena i da ne možemo ovako da živimo - žali se Radovanka, koja je i sama bolesna od epilepsije i na stalnoj je terapiji.

- Bojana sada ne ide na redovno školovanje, još nismo sigurni kako će nastaviti, jer joj je na samom početku školske godine pozlilo i nisam smela da je vodim na časove. Živimo u mraku. Ali ja život posmatram kao svetlost. Trudim se i da pišem, možda jednog dana izdam svoju knjigu. Još uvek u mojim mislima postoji nada za bolje sutra - priča ova majka.

„Ne može na rate, ugrožavate građane Srbije!“
Na molbu koju je poslala da joj se dozvoli otplata duga na rate iz EPS-a je stigao odgovor:

Radovanka Radišić

- Naplata utrošene električne energije je isključivi izvor prihoda koji omogućava funkcionisanje složenog sistema “Elektroprivrede Srbije” i preduzeća u njenom sastavu koja uključuju kopove uglja, proizvodnju električne energije u hidro i termoelektranama i distribuciju električne energije. Nedostatak finansijskih sredstava ugrozio bi sigurnost isporuke električne energije za građane i privredu Republike Srbije - saopštili su Radovanki Radišić iz EPS-a.

Poslednji komentari
  • rokizero Vreme: 03.10.2014 13:13h

    neka mi zena poslje racun za struju i bice izmiren u najkracem roku,email adresa rokizeroo@gmail.com

  • ilija Vreme: 03.10.2014 13:19h

    to se zove sramota prvo za srbiju pa onda za edb,osnovati nezavisnu strucnu komisiju da ispita koliko svaki zaposleni u edb placa struju i koliko pa ce te se uveriti da najvise skoro svi zaposleni u edb kradu struju pa izracunajte koliko to kosta,nemorate da otpustate radnike jer niko nece biti zaposlen zato sto svaki krade struju

  • darko Vreme: 03.10.2014 13:44h

    A Toma i zenica arce pare po inostranstvu ..sramota

  • mile Vreme: 03.10.2014 13:52h

    Ovo me se jednom treba stati na put na tu takozvanu komisiju,koja odbija bolesne ljude za pomoc.Tako naprimer moja majka koja ima 84godine s opepisanim kukom i otezanim kretanjem nemoze dobiti negu???.Koji sram za tu bagru kako se mogu bezdusno ponasati,da bi bili dobri za drzavu,ali ako imas da im das $500 nema problema.Sve to treba isterati korupirane ljude,koje niko ne kontrolise,

  • grada Vreme: 03.10.2014 14:31h

    Ima previse pa ce vlada i premijer mekog srca da im smanji prihode!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP