Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NIŠTA NIJE SVETO LOPOVIMA U LOZNICI

Sa groblja kradu bronzu i zlato!

Autor: Vesti | 26.10.2013 - 15:10:00h | Komentara: 0

Posle duže pauze lozničko gradsko groblje ponovo je na meti lopova koji odnose vredne stvari. U upravi groblja kažu da je bilo prijavljivanja nestanka cveća i manje vrednih stvari, ali da su u poslednja dva meseca učestale krađe vrednijih predmeta.

Loznica groblje

Oskrnavljenji grobovi u Loznici / Foto: Đ. Janković - Vesti 

- Za to vreme ukradene su jedna bronzana bista i dve statue anđela, od kojih je jedna bronzana, a druga je verovatno bila gipsana, ali prefarbana bronzanom bojom zbog čega je odneta - saznaju "Vesti" u upravi groblja.
Kako dodaju, loznička policija je pronašla bistu i vratila je vlasniku, ali ne isključuje se mogućnost da je bilo više krađa koje nisu prijavljene njima, već direktno MUP-u.

Lopovi na ovaj način prave veliku materijalnu štetu skrnaveći grobna mesta jer su biste uglavnom starijeg datuma, radovi poznatih umetnika i vredne čak po nekoliko hiljada evra. Istovremeno, kako dodaju u upravi lozničkog groblja, nanose duševni bol porodicama pokojnika čije večne kuće ovakvim krađama skrnave.

Plen prodaju na crnom tržištu

Kako saznajemo u policiji, krađe na grobljima su najčešće delo organizovanih grupa koje plen prodaju na tržištu sekundarnih sirovina. Bakar, olovo i drugi metali se prodaju na raznim stovarištima, dok se poslaćena slova preprodaju na crnom tržištu zlata.

Gradsko groblje u Loznici radi svakodnevno od 7 do 19 sati, dok su tokom noći kapije zaključane, ali ih lopovi preskaču ili seku ogradu kako bi ušli. Posao im olakšava što groblje nema video nadzor ni noćnog čuvara, dok postojeća rasveta ne smeta lopovima koji najčešće kradu tokom vikenda.


Prethodnih godina u jednom periodu su se sa groblja učestalo krala mesingana i pozlaćena slova, kućice za sveće od bakra, vaze, kandila, par bista, predmeti od nerđajućeg materijala. Pamti se da je pre više godina sa groblja ukraden veliki metalni spomenik u obliku školske table, a više od 60 metalnih kapija s ograđenih grobnih mesta pre tri godine je nestalo za nekoliko dana.


Inače, lozničko gradsko groblje prostire se na nekoliko hektara i ima oko 11.500 grobnih mesta, tako da ga je teško čuvati i svakodnevno primetiti ukoliko nešto nestane.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP