Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

INTERVJU NEDELJE

Sa sinovima i ženom podelim četvrtinu hleba!

Autor: Nenad Božović | 01.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 25

Ivan Rajović, nekadašnji novinar „Ibarskih novosti“, najstarijeg štampanog nedeljnika u Kraljevu, tvorac desetina zbirki pesama i knjiga poezije, dobitnik brojnih nagrada, dva puta je dobijao Oktobarsku nagradu grada Kraljeva, već tri godine nema struju i vodu jer su mu isključeni zbog duga.

Nisam nikada razmišljao da se, recimo, spaljujem  ili štrajkujem glađu ispred opštine, mada mi ovo drugo ne bi ni palo teško jer

Nisam nikada razmišljao da se, recimo, spaljujem ili štrajkujem glađu ispred opštine, mada mi ovo drugo ne bi ni palo teško jer inače gladujem

Da stvar bude još gora, i do hrane dolaze teško. Rajović je ovu najvredniju i najprestižniju Oktobarsku nagradu, koja se dodeljuje najzaslužnijim Kraljevčanima, po drugi put dobio pre dve godine, dok je već uveliko sa porodicom noći provodio pod svećom i bez vode u kući. Zatičemo ga ujutru ispred trošne kućice kako nožićem odseca deo jabuke koju je tog jutra pokupio ispod drveta kako bi doručkovao.


Piše prozu i poeziju


Ivan Rajović rođen je 14. septembra 1956. godine u Kraljevu. Piše poeziju, prozu, pesme za decu i bavi se novinarstvom. Pesme su mu prevođene na beloruski, nemački, engleski, kineski, slovenački, turski, rumunski. Dobitnik je nagrade „Stražilovo“ za najbolju pesničku knjigu 1990. godine.

- Da li ovako započinje svaki vaš dan?
- Sada imam šta da uberem sa drveta, a zimi se umesto doručka zasitim nekom knjigom. Već tri godine živim bez struje, vode, bilo kakvih primanja i svega ostalog što život čini, a još sam živ.

- Kada je počeo sunovrat?
- Sve je počelo pre pet godina nakon privatizacije “Ibarskih novosti” jer sam ostao bez posla. Osim što sam bio novinar ovog kraljevačkog nedeljnika dobrih 30 godina, u nekoliko navrata sam ga i uređivao, ali i radio kao zamenik direktora ove medijske kuće. Bio sam i dopisnik beogradskih listova „Naša borba“ i „Danas“, napisao hiljade tekstova, ali i objavio 15 zbirki pesama. Moja knjiga poezije „Psi će vladati svetom“ iz 1982. godine, u izdanju „Pegaza“, bila je prva knjiga izdata van Kraljeva. U to vreme postao sam jedan od pokretača kulturnog uzdizanja Kraljeva, za šta sam pre dve godine dobio Oktobarsku nagradu grada Kraljeva.

Doručak podeli sa životinjama

Doručak podeli sa životinjama


- Kako ste se osećali tog trenutka kada ste primili nagradu, jer u tom trenutku u kući su vam struja i voda bili isključeni?
- Aplaudirali su mi, ali ja sam ćutao. Nisam hteo ništa da kažem. Nagradu sam dobio za, kako piše na diplomi, “nemerljiv doprinos kulturi”, a moja dva sina, supruga i ja dnevno pojedemo tri, četiri jaja i po četvrtinu hleba. Priznajem, gladan sam neprekidno. Mogli su da me pošalju u penziju. Bilo kakvu, privremenu, invalidsku ili da dobijem nacionalnu. Bruka i sramota za Kraljevo, kome sam dao ceo svoj život.

- Koliko dugujete za komunalije?
- Za struju dugujem oko 350.000 i za vodu oko 100.000 dinara. Živim u oronuloj kućici staroj blizu 60 godina sa suprugom Vericom i sinovima Borkom i Igorom. Jedini stalni posao ima supruga, što nije dovoljno ni za preživljavanje. Kuvamo na plin, uveče gori sveća, a vodu donosimo u kantama. Donosili su mi iz Crvenog krsta nekoliko puta pakete sa hranom i ličnom higijenom. Ali, kada su počeli da mi donese odeću i obuću, sinovi su me upitali: „Tata, da li si ti ovo zaslužio?“. Nisam znao da li da zaplačem od tuge ili smeha.

Autor mnogobrojnih knjiga

Autor mnogobrojnih knjiga


- Jeste li pokušavali da pronađete posao?
- Hteo sam da ponesem sve svoje knjige koje sam izdao i počnem da ih prodajem ispred kafane „Pariz“ kako bih imao za hleb. Nisam nikada razmišljao da se, recimo, spaljujem ili štrajkujem glađu ispred opštine, mada mi ovo drugo ne bi ni palo teško jer inače gladujem. Zdravlje me na sreću još dobro služi. Ostalo mi je jedino da se nadam da ću uskoro dobiti nekakvu penziju.

- Jesu li vam nudili nekakav posao?
- Trenutna vladajuća garnitura u Kraljevu je tražila od mene pre poslednjih izbora da im se priključim i da nakon izbora biram odsek za informisanje ili za kulturu. Ali, kada sam upitao ko će pored mene biti u takozvanom timu i kada sam čuo neka imena, rekao sam: „Neka, hvala“. U suštini ovakvog postupka u gradu Kraljevu, gde je svaka ljubavnica nekog od političara našla svoje radno mesto u nekoj od kulturnih institucija, u gradu u kojem od 25.000 zaposlenih 18.000 prima platu iz budžeta, leži nesto sasvim drugo, do čega ću, nadam se, uspeti da dođem. Budući da više nemam nikakvog izbora, prinuđen sam na opstanak po svaku cenu i održanje golog života bez učlanjenja u bilo koju političku stranku.

- Koliko vam je ostalo do penzije?
- Do starosne penzije nedostaje mi osam godina. Ali, treba ih preživeti. U ovakvim uslovima u kojima sam trenutno, vrlo teško. Uspeo sam da izguram tri godine, ali ako me zdravlje izda, teško da će mi biti spasa.
Poslednji komentari
  • acsarajevo Vreme: 01.09.2013 09:08h

    Koliko je ovakvih slucajeva i kod nas u BiH. Tacno kad ovako nesto procitam ne znam da li bi se prije smijala ili plakala. Nema nade za posten svijet jer foteljasi kupe i sakom i kapom a za "sicu" nikog briga nije. E nasta smo spali jadna nam majka :( Tuga samo tuga :( Politicarima samo mozemo pozeljeti dug zivot i tesku bolest :(

  • nezaštićena Vreme: 01.09.2013 10:51h

    Zašto dozvoljavate ovakve nebulozne intervjue? Jedna plata! Zar nije dovoljna za alkohol? Šta, ne pretiče za komunalije? Strašno! Pitajte Kraljevčane da li je to istina! NIJE!!!

  • tasa Vreme: 01.09.2013 11:05h

    Bruka i sramota za ovu drzavu.

  • raja Vreme: 01.09.2013 11:35h

    Pa ako on nije u stanju da radi,sta rade zena i deca??? Ne razumeme ljude koji samo sede kuci i kukaju. Na kraju krajeva i ja sam tezak invalid(jedva pokretan) pa svakodnevno odlazim na posao od 10 sati dnevno.Kojim novinama ja da se zalim???

  • alex Vreme: 01.09.2013 11:44h

    jad i beda ,neka neko javi gospodaru Vucicu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP