Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! U BAZI ŽANDARMERIJE U CAKANOVCU KOD PREŠEVA

Sa spomenika
otkinut grb terorista

Autor: D. Ostojić - S. Vojinović | 21.01.2013 - 20:41:00h | Komentara: 3

Naoružani do zuba, sa automatima i oklopnim vozilima, ali elegantno i bez ijednog incidenta, pripadnici srpske Žandarmerije su juče, sa prvim zracima sunca, po nalogu srpskih vlasti uklonili spomenik palim borcima takozvane oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca sa centralnog trga u Preševu. “Alo!” je jedini imao privilegiju da vidi i uslika bazu srpske Žandarmerije u Cakanovcu, seocetu na ulazu u Preševo, mesto gde se sada nalazi spomenik koji je dva meseca bio najvrelija politička tema u Srbiji.

Spomenik OVPMB

Grb slučajno otpao: Spomenik umotan i smešten među nepotrebne stvari | Foto: Emil Čonkić

Prst u oko: Spomenik pripadnicima OVPMB-a u Preševu

Spomenik pripadnicima OVPMB-a u Preševu pre rušenja | Foto: RAS

Spomen-obeležje palim
borcima takozvane
oslobodilačke vojske
Preševa, Medveđe i
Bujanovca nalazi se na
kamionu u bazi Žandarmerije
u selu pored Preševa

Uspeli smo da uđemo i u krug baze, gde smo fotografisali još uvek u platno umotani spomenik, koji je stajao na kamionu, a u pozadini se vijorila srpska zastava. Primetno je bilo dobro raspoloženje kod nekoliko stotina žandarma pod punom opremom koji se ipak ni tada nisu predavali euforiji zbog dobro i, rekli bismo, hirurški tačno, obavljenog posla. Oni su bili raspoloženi i za šalu, pa smo mogli da čujemo dvojicu mlađih koji su, kada su nas primetili, sa smeškom prokomentarisali:

- Je l’ ono beše u deset krećemo, a u pola 12 skidamo spomenik? Je l’ ono tako napisaše novinari?!

Bilo je tada osam sati i spomenik je već bio na svojoj novoj destinaciji. Ko bi rekao da i ove “nindže” znaju da se šale… A nasmejali su nas, moramo priznati!

Preševo

Uspešno završena akcija: Žandarmerija odvozi spomenik | Foto: Emil Čonkić

Dok smo fotografisali spomen-obeležje, primetili smo da je oštećeno. Otpala mu je gornja ploča i - grb OVPMB-a! Odmah smo pitali da li je grb slučajno otpao ili…?!

- To stvarno ne bih znao da vam odgovorim, ne, ne… - rekao nam je jedan od komandira ne baš ubedljivim tonom, a mi nismo ni hteli, a bogami ni smeli da postavljamo više pitanja o toj škakljivoj temi.

Za kraj, zanimalo nas je da li je bilo straha prilikom izvođenja akcije?
- Ma kakav strah! Posao kao posao, odeš, odradiš i gotovo!

Inače, oko stotinu građana juče se sve vreme smenjivalo na glavnom trgu u Preševu gde je bio spomenika. Povremeno su prolazili džipovi i borbena vozila Žandarmerije. Čisto da se “jave” okupljenima...

Preševo

Albanci: Postavićemo novi spomenik!
Nekoliko sati pošto je spomenik otkinut i odnet, na mesto gde je stajao ispred zgrade opštine zabodene su četiri šipke povezane roze trakom. Pravougaonik gde je stajalo postolje oivičen je lojanim svećama. To su doneli građani, spontano, tvrde tako.

Preševo

Albanci okupljeni u Preševu | Foto: Emil Čonkić

- Morali smo da stavimo sveće i cveće i ogradimo prostor gde je bio spomenik da ljudi ne bi gazili po prolivenoj krvi - metaforički nam je “objasnio” jedan Albanac.


S druge strane, nešto dalje od spomenika, bliže džamiji preko puta, mnogo duži dijalog vodili smo sa Belgzimom Kamberijem, predsednikom Odbora za ljudska prava u Preševu.


- Stavićemo novi. Pa neka i njega odnesu. I opet ćemo staviti novi - kao iz topa rekao je Belgzim.

Pljuvanje i srednjak za srpske novinare!
Iako nije bilo direktnih fizičkih i verbalnih napada na srpske novinare, sporadičnih porovokacija je i te kako je bilo. Novinarku iz jednog srpskog tabloida pljunuo je jedan od meštana, a našim novinarima dogodile su se dve neprijatnosti.

Preševo

Srpski novinari počašćeni srednjakom | Foto: Emil Čonkić

Prvo je u kafani na samom trgu, dok smo slali tekstove i fotografije, dobačeno: “Nosite svoje piće sa sobom da ne biste ostali žedni”, a prilikom slikanja mesta gde je bio spomenik počašćeni smo i srednjakom od jednog klinca.
Poslednji komentari
  • Milos Vreme: 22.01.2013 10:20h

    Zar se jos prevrce ova tema? Da je drzavna bezbednost radila svoj posao i sprecila samo postavljanje spomenika koji velica teroriste i podriva drzavu, niko ne bi ni postavljao cvece i svece... Zar nisu izdajnici i pretnja drzavi svi koji podrzavaju ideju o spomeniku? Zamislite spomenik Bin Ladenu u central parku, verujem da bi oni koji bi pozeleli tako nesto zavrsili u Gvantanamu i pre nego sto bi ikom i rekli ista o takvoj ideji... Verujem da na Albance jako utice takav marketing, i da drzavna bezbednost treba bolje da se pozabavi tim temama a ne samo da misle kako da pokriju sebe!

  • nedjo Vreme: 22.01.2013 18:53h

    odlicna akcija,samo je trebala da se desi mnogo ranije

  • Djani Vreme: 22.01.2013 20:31h

    Dali bi Amerika dozvolila postavljanje spomenika Bin Ladena u Njujorku???

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP