Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DUŠKO KRSTIĆ (49), BESKUĆNIK I SAKUPLJAČ SEKUNDARNIH SIROVINA

Sa svakom novom vlašću meni treba više đubreta da preživim!

Autor: J. Jokanović | 13.07.2014 - 08:28:00h | Komentara: 5

Beograđanin Duško Krstić (49) radio je više od 30 godina, a u radnoj knjižici mu je zavedeno tek osam, jer u nekoliko od pet firmi u kojima je radio nema rešeno pitanje radnog staža. Zato je rešio da uzme stvari u svoje ruke.

Sad sam svoj i finansijski i generalni direktor: Duško Krstić

Sad sam svoj i finansijski i generalni direktor: Duško Krstić | Foto: A. Stanković

„Otvorio je firmu“ u kojoj je, kako kaže, sam svoj gazda. Doprinose doduše, ne uplaćuje, jer od onoga što zaradi uspe tek da nešto pojede i popije. Penziji se zato i ne nada, ali tvrdi da mu je svaki dan proveden u radu draži od besposlenih penzionerskih dana.


Pratite li politiku?
- Pratim šta se dešava, ali u politici ne učestvujem. Ne izlazim ni na glasanje. Baš pred poslednje izbore, dve devojke na štandu SNS-a su pokušale da me vrbuju, ali ja sam im odgovorio da sa svakom novom vlašću moja kolica moraju sve više kilometara da pređu.

Šta sve sakupljate?
- Sve što nađem, a da može da se proda. Limenke, papir, gvožđe, lim, plastične flaše...

Sad sam svoj i finansijski i generalni direktor: Duško Krstić

Sad sam svoj i finansijski i generalni direktor: Duško Krstić | Foto: A. Stanković

Koliko zarađujete?
- Sve se to prodaje na kilo. Kilogram plastičnih flaša je 50 dinara, limenki 40, a papira tri dinara i 60 para. Mogu da zaradim 100 dinara ili 2.000, to se nikad ne zna. U proseku zaradim oko 400 dinara dnevno, ali opet, to sve zavisi od tebe. Koliko radiš, toliko i zaradiš. Na primer, pre neki dan sam pronašao šest kilograma mesinga i to prodao za 1.200 dinara. Mogao sam tada sebi da kažem - e, danas sam super prošao i danas ne moram više da radim. Ali ja odmah nastavljam dalje. Ne žalim se ja na zaradu, ali je rizik što nikada nije sigurna.


Može li od toga da se živi?
- Preživljavam. Živ se čovek na sve navikne. Pre pet godina rastao sam se od žene i iz kuće izašao u radničkom odelu, sa fanglom i mistrijom. Nisam imao kud. Plaćao sam sobicu dok sam mogao, ali posle se nije moglo. Kuća u Kotežu koju sam nasledio od oca je već 15 godina pod sudskim sporom i ne mogu da živim u njoj dok se to ne reši, a ako za toliko godina spor nije rešen, ne verujem da će ikad. Dodatni problem je što nemam novca za advokata, pa jedino sestra nekad skupi, ali uglavnom nema ni ona. Zato živim gde stignem.

Gde spavate?
- Neki period proveo sam u jednoj ruševini kod francuske ambasade, gde je bilo nas desetak. Često me poznanici prime na noćenje, ali ne želim nikome da smetam. Vidim ponekad da im stvorim problem sa porodicom i onda mi je draža klupa. I ta klupa mi ne bi pala tako teško da znam da nemam ništa svoje, nego imam, a ne mogu tamo da živim.

Verni prijatelji: Duško i Beba

Verni prijatelji: Duško i Beba | Foto: A. Stanković

Kakvo je vaše radno vreme?
- Ustajem u tri, „upalim“ kolica i već u četiri sam na ulici jer morate da stignete pre đubretara, koji do sedam sati sve nose. Onda prvu turu nosim na otpad, doručkujem i već oko deset ponovo krećem da radim. U jedan nosim drugu turu, opet se malo odmorim i tako ukrug. Kad počne da pada mrak, završavam sa poslom. Najbolje je to što sam u svojoj firmi i generalni i finansijski direktor i sam sebi određujem radno vreme.


Imate li određeni reon?
- Svaki dan prođem ulicom Vojvode Vuka, Miletinom, Cvijićevom i kroz još desetak ulica. Za ovoliko godina, svi me već poznaju. Svakog dana prepešačim više 20 kilometara.

Koliko kilograma sekundarnih sirovina dnevno sakupite?
- Više stotina kilograma dnevno, ali kada vidim da su kolica već otežala, teram na otpad, pa se opet vraćam da radim. Jednom sam sakupio 130 kilograma papira, pa mi je otpao točak sa kolica. Muka me živa strefila dok nisam našao nova. Teška su kolica. Zbog toga moram dobro da pojedem, jer u protivnom ne bih imao snage da izguram kolica do prvog ćoška.

Šta prvo kupujete od novca koji zaradite?
- Prvo da pojedem. Malo slanine, somun i obavezno ljutu papriku. I to sve za 170 dinara. Da vide ljudi kako može da se preživi i sa toliko malo. Onda, ako ostane, cigare.

Primate li socijalnu pomoć?
- Ponekad odem u narodnu kuhinju u Francuskoj ulici, ali to jedino ako baš ništa ne zaradim. Meni je draže da taj jedan obrok uzme neko ko nema baš ništa, a ne da mu ja uzimam hleb iz usta. Za socijalnu pomoć ću konkurisati kad sakupim novac za dokumenta. Taman sam sve prikupio, spakovao lepo u fasciklu, kada su mi u prevozu ukrali kesu u kojoj su mi bila i dokumenta.

Šta vas čini srećnim?
- Kada dođe da me poseti ćerka Marija. Ona mi je poklonila ovog psa, zovemo ga Beba, pa mi ovih dana i on pričinjava zadovoljstvo. Za dva meseca ću postati deda, Marija čeka sina. A što volimo da zapevamo „Ja sam ja, Jeremija, prezivam se Krstić“...

Šta vam najviše nedostaje?
- Jedino mir. Ne fali mi ni da pojedem i popijem, ni sna ni toplog kreveta.

Neću da budem besposleni penzioner

Nadate li se penziji?
- Ma kakvi. Niti se nadam, niti verujem da ću je doživeti, čak i ako neki posao krene i ako rešim problem sa priznavanjem radnog staža. I da vam kažem, draži mi je svaki dan ovako nego penzija. Radim od srednje škole, nikada nisam čekao da mi otac da dinar. Ne volim kad sam besposlen, dokon. Samo da imam sreće sa zdravljem i da me služe noge i ruke, drugo ne tražim.

Poslednji komentari
  • Mrmot Vreme: 13.07.2014 11:26h

    Ovo nas sve čeka...

  • John Doe Vreme: 13.07.2014 14:19h

    Pa covek ima cerku koja je dozvolila sebi da joj otac zivi na ulici!?? Strasno... Pa ne znam sta da je, da mi zena ne dozvoljava i zenu bih najurio izz kuce. Da dozvolis da ti onaj ko je od tebe coveka stvorio zivi na ulici.Onaj ko te je hranio citav zivot!?? Strasno. Dodje mu u posetu... hahahaha

  • Dobrivoje crnotravac Vreme: 13.07.2014 15:08h

    OVO JE PRAVA SLIKA SRBIJE. Grčki scenario je kod nas godinu i više samo, Vlada nema M..A dato saopšti Narodu. Juče, danas Premijer kaže: ,, Izbegli smo, TAJ scenario, a pritom ne objasni NACIJI - OBIČNOM NARODU - SELJAKU , RDNIKU- ŠTA JE TO GRČKI SCENARIO, PA ZAR IMA GORI SCENARIO U EVROPI OD OVOG NAŠEG DANAŠNJEG, SADAŠNJEG. Skoro 800.000 ljudi- radno- sposobnih je bez posla, pa Grčka ,procentualno u ovom trenutku ima više zaposlenih nego mi. I O ČEMU MI TU TRABUNJAMO O KAKVOM SCENARIJU. i da ne zaboravimo. Grčka je među prvima ako ne i prva članica EU- kolevka demokratije. Zar bi dozvolio ZAPAD čitaj EU da se GRČKA TEK TAKO RASPADNE, Svi oni to dobro znaju, a onda bi se automatski RASPALA I NJIHOVA EU. I shodno tome nežale NOVAC za oporavak , već su dobili ako se ne varam preko 20 MILIJARDI EVRA, Logičko pitanje GDE SMO TU MI ???. MI SMO... SLIKA SVE GOVORI.

  • nedjo Vreme: 13.07.2014 17:35h

    eto,čovek živi super,što da ne,treba probati... ne može nam niko ništa, mi smo najjači na svetu! pardon ,izvertele mi tablete!

  • grada Vreme: 13.07.2014 21:56h

    Nove vlasti, nove pljacke, nove vlasti novi nameti, nove vlasti nova otpustanja i prevare, nove vlasti...........

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP