Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PAŽNJA, SNIMA SE!

Šabić: Građansko reporterstvo legitiman oblik kontrole

Autor: Tanjug | 28.01.2015 - 14:20:00h | Komentara: 2

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da je građansko reporterstvo legitiman oblik kontrole javnosti nad radom vlasti.

Rodoljub Šabić

Rodoljub Šabić | Foto: Nenad Đorđević

''Naravno da svi, pa i javni funkcioneri imaju pravo, pa i javni službenici, policajac mnogo više nego ja, pravo na privatnost, ali svi manje od običnih građana. Kada delujete, a posebno kada primenjujete silu, morate da računate da ste apsolutno legitiman predmet interesovanja javnosti'', rekao je Šabić novinarima odgovarajući na pitanje da li neka osoba može da bude snimana dok je na duznosti, kao što je to bio nedavno slučaj sa Komunalnom policijom.

Objašnjavajući da nije sila nešto što je nužno negativno i da sve policije na svetu nekada moraju da je primene, on je naveo da kada se sila primenjuje u skladu sa zakonom onda verovatno nema nikakvih problema i da se snime.

Šabić je dodao da je bio jasan i da je reagovao samo na to što je neko rekao da ne sme da se snima.

''Kao javni službenik, bez obzira da li sam poverenik, policajac ili u situaciji kada javno delujem, šta je problem da budem predmet vaše pažnje, uključujući i vaše kamere'', zapitao se Šabić.

Zasmetao im ovaj snimak: Komunalna policija | Foto: Printscren Youtube

Zasmetao im ovaj snimak: Komunalna policija | Foto: Printscren Youtube

 
Šabić je nedavno ocenio da saopštenje Sinidkata Komunalne policije, u kome se, povodom privođenja građanke zbog neposedovanja autobuske karte, osuđuje nezakonito snimanje od strane NN lica i najavljuje podnošenje krivične prijave, nije primeren i opravdan način reagovanja.

Kako je tada naveno, policajci imaju prava na privatnost kao i drugi građani, ali onda kad nisu na dužnosti.

Dok su na dužnosti njihovi postupci su prioritetno podložni odredbama zakona kojima se uređuje pravo javnosti da zna i pravo javnog informisanja, a ne zakona kojima se štiti privatnost, navedeno je u saopštenju poverenika.

Pojedini mediji su objavili da je Sindikat Komunalne policije saopštio da će podneti krivičnu prijavu protiv NN lica koji je snimio incident.
Poslednji komentari
  • mima Vreme: 29.01.2015 09:01h

    Nije mi jasno, otkud tolika mrznja prema ljudima kao sto su Sasa Jankovic i Rodoljub Sabic? Oni su tu da stite zakone a time i nas, gradjane Srbije. Krajnje je vreme da se urazumimo.

  • promilko Vreme: 29.01.2015 09:57h

    Zašto se plaše snimanja?Pa ponašaju se kao kabadahije,misle ako su pod uniformom da mogu da su i siledžije.ALO ?"Malo" kulture nije na odmet pa ne treba ljudi da se zgražavaju kad vas vide.Uzmite podatke sa lične karte,prijava a sudstvo dalje neka radi.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP