Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POVERENIK UPOZORAVA

Šabić: Vlada Srbije krši zakon!

Autor: Tanjug | 28.03.2014 - 13:37:00h | Komentara: 0

Vlada Srbije ni u jednom slučaju nije prinudom obezbedila izvršenje rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, iako je to njena obaveza po zakonu, naveo je Poverenik Rodoljub Šabić u godišnjem izveštaju za 2013. godinu.

Rodoljub Šabić

On je naveo da Ministarstvo pravde i državne uprave treću godinu zaredom nije procesuiralo ni jednog od brojnih prekršilaca zakona.
Takvo ponašanje, kako je ocenio Poverenik, predstavlja "poziv" na kršenje zakona.
U 2013. godini Poverenik je radio na 9.903 predmeta, od čega 7.377 iz slobode pristupa informacijama i 2.526 predmeta iz oblasti zaštite podataka.
To je za oko 31 odsto više nego u 2012. godini ili za preko 60 odsto više nego u 2011. godini, odnosno dva i po puta više nego u 2010. godini i čak 20 puta više nego u 2005. godini.
"Reč je, naravno, samo o formalnim postupcima, broj neformalnih obraćanja građana je višestruko veći. Trend je dobar kao potvrda rasta poverenja građana u instituciju Poverenika, ali i alarmantan kao potvrda velikog broja problema u ostvarivanju prava", naveo je Šabić u izveštaju.
On je naveo da nepoštovanje obaveza prema javnosti, uz hronično odsustvo odgovornosti za kršenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama, izvesno i neminovno udaljava od željenih i snažno proklamovanih rezultata u borbi protiv korupcije i ostvarivanja većine drugih tranzicionih ciljeva.
U oblasti zaštite podataka o ličnosti, broj predmeta Poverenika, od preko 50 odsto veći nego u 2012. ili trostruko veći nego u 2011. godini, govori o porastu svesti građana o njihovim pravima i poverenju u instituciju Poverenika.
"To je svakako dobro, ali i pored toga ne možemo i ne smemo biti zadovoljni stanjem u ovoj oblasti", naveo je Poverenik.
Šabić je izveštaj dostavio Skupštini Srbije, predsedniku Republike, Zaštitniku građana i Vladi Srbije i istaknut je na veb prezentaciji Poverenika (www.poverenik.rs).

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP