Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSTAVIO PITANJE?

ŠABIĆ: Zašto banke šalju podatke u Ameriku?

Autor: Agencije | 11.08.2014 - 12:40:00h | Komentara: 2

Poverenik za informacije od javnog značaja upitao je banke zašto od novih klijenata traže da potpišu izjavu i pristanu da se promene na njihovom računu dostavljaju poreskim organima SAD.

Država mora da zaštiti novinare: Šabić

Rodoljub Šabić | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić zatražio je od banaka da se izjasne o tome zašto od novih klijenata traže da potpišu izjavu kojom pristaju da se promene na njihovom računu dostavljaju poreskim organima SAD.
Poverenik je, naime, reagovao na medijske napise u kojima se navodi da pojedine banke traže od klijenata da potpišu takve izjave i pokrenuo postupak nadzora kojim je od banaka zatražio da se izjasne koja je svrha i pravni osnov takve obrade ličnih podataka.
Poverenik upozorava da nije dovoljno da klijent bude obavešten o osnovu, obimu, svrsi obrade podataka i da ukoliko je uslovljen, iznuđen ne može da proizvodi pravno dejstvo, te da bi obrada podataka po takvom “osnovu” bila nedozvoljena, suprotna Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.
Poverenik u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima navodi da uslovljavanje bankarskih usluga potpisivanjem ovakve izjave nije u nadležnosti Poverenika, ali smatra da bi predstavljalo kršenje zakona na koje bi trebali da reaguju nadležni organi, posebno NBS.
- Na teritoriji Srbije niko ne može sprovoditi nacionalne propise druge zemlje koji su u suprotnosti sa propisima Srbije. Eventualno usklađivanje naših propisa sa propisima drugih država ili međunarodnih organizacija podrazumeva prethodne odluke i postupke naših nadležnih državnih organa – navodi Šabić.
On dodaje da bi u konkretnom slučaju to značilo zaključivanje međunarodnog ugovora između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, a da bi takav međunarodni ugovor trebao da ratifikuje parlament zakonom što bi predstavljalo valjan pravni osnov za obradu podataka o ličnosti.
Šabić je podsetio da SAD nisu potpisnice Konvencije 108 Saveta Evrope i pored postojanja pravnog osnova u vidu eventualno donetog zakona o ratifikaciji iznošenje podataka o ličnosti iz zemlje i tada bi podrazumevalo dozvolu Poverenika, nakon sprovedenog postupka u kome bi se utvrdilo da li su ispunjeni svi uslovi u skladu sa članom 53. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.
Poslednji komentari
  • Dz Vreme: 11.08.2014 19:27h

    Idajnici znaju zasto!

  • jedan iz mase glupih Vreme: 11.08.2014 21:52h

    Prodajemo duše DJAVOLU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A šta je sa starim klijentima, ako novima traže i tu saglasnost. Verujem da CIA FBI, DEA i ostale trice i kučine, dobijau podatke o svakoj osobi iz ove banana države odmah po rođenju !? Imaju pristup / i javni i tajni / u svim našim službama gde se koncetnrišu podaci o ličnostima i sve u vezi toga. Pa posle pada Miloševića, redom su se utrkivale sve mudonje koje su iole učestvovali u vlasti da se dodvore gazdama koje su ih na vlast i dovele!!!!!???? Jadni smo i bedni..................

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP