Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BIVŠEG EPISKOPA STIGLA NAJTEŽA KAZNA

Sabor anatemisao Artemija!

Autor: E. A. | 29.05.2015 - 07:30:00h | Komentara: 9

Raščinjeni episkop raško-prizrenski Artemije odbio je poziv srpskog patrijarha Irineja da se vrati u Srpsku pravoslavnu crkvu, zbog čega je Sveti arhijerejski sabor odlučio da ga izopšti iz Crkve.

Artemije odbio  ruku pomirenja  patrijarha Irineja

Artemije odbio ruku pomirenja patrijarha Irineja

Sveti arhijerejski sabor juče je raspravljao o statusu Artemija i odlučili su da on bude anatemisan, odnosno izdvojen iz zajednice vernika, što je najveća crkvena kazna, saznaje "Alo!".

Ovaj čin ne pamti se u novijoj istoriji. Ovo je prvi slučaj u istoriji SPC da je jedan episkop ne samo raščinjen nego i potpuno izopšten to jest ekskomuniciran iz Crkve. Za Crkvu on je od sada Marko Radosavljević kako je njegovo svetovno ime pre monašenja. Sabor SPC je ekskomunicirao i bivšeg igumana manastira Crna reka Nikolaja.

Sabor je u sredu pozvao Artemija da se vrati na put mira i jedinstva Crkve, ali je on to odbio.

- Artemije je odbio da primi pismo kojim ga Sabor poziva da se vrati u jedinstvo sa SPC. Ne priznaje ni prethodnu odluku Sabora kojom je raščinjen i tvrdi da je to urađeno na nekanonski način. I dalje se predstavlja kao episkop raško-prizrenski u egizlu. S druge strane, Sabor je nakon što je Artemije odbio da primi pismo raspravljao o njegovom statusu, rekao je naš izvor iz SPC.

Aremije juče nije želeo da govori o tome, on je za „Alo!“ samo kazao: „Ništa ne govorim“.


Patrijarh Irinej je u ponedeljak uputio pismo naslovljeno „uvaženom bratu Artemiju“ u kojem je pozvao ovog monaha da se vrati u jedinstvo sa srpskom crkvom.

- Svoj odgovor na ovaj iskreni poziv možete ili saopštiti Svetom arhijerejskom saboru SPC usmeno ili ga dostaviti pismeno u roku od tri dana, odnosno pre završetka ovogodišnjeg redovnog zasedanja Sabora - stoji u tom pismu. Patrijarh mu je poručio i da postoji dobra volja da se na zadovoljavajući način reši pitanje njegovog kanonskog statusa u Crkvi.

- Ukoliko se, nedajbože, oglušite o ovaj poziv, Sveti arhijerejski sabor biće primoran, Vašom krivicom, da umesto jedino spasonosnog rešenja preduzme dalje i konačne kanonske mere - navodi se na kraju patrijarhovog pisma.

Predstavlja se kao vladika u egzilu


Artemije (Radosavljević) izabran je za episkopa raško-prizrenskog u maju 1991. godine. Sveti arhijerejski sinod SPC ga je 13. februara 2010. privremeno razrešio upravljanja eparhijom. Iste godine, Sabor SPC ga je na redovnom prolećnom zasedanju razrešio i umirovio. Artemije je zadržao vladičanski i arhijerejski čin, ali bez prava upravljanja eparhijom. Odlukom Sinoda oduzet mu je episkopski čin i vraćen je u čin običnog monaha, s obrazloženjem da je zajedno sa svojim sledbenicima „krajnje nerazumnim postupkom stupio na put otvorenog raskola i ustao na saborno jedinstvo SPC“. Uprkos tome što mu je oduzet episkopski čin, Artemije se predstavlja kao episkop raško-prizrenski u egzilu. Uz sebe ima više desetina sveštenika i monaha, a sagradili su više od 20 bogoslužbenih objekata, katakombi. Artemije redovno služi liturgije, pričešćuje vernike i širi jerarhiju.

Poslednji komentari
  • Нешо Vreme: 29.05.2015 08:33h

    Зашто не објавите писмо владике Артемија?

  • SrÄ‘an Vreme: 29.05.2015 11:50h

    Dakle...oonog maleckog Artemija(sada Marko )su anatemisali, ovog Kanadskog takođe, i jedan i drugi prevaranti,secikese i lopovi. Oduzeti im sve i poslati u pećinu da se mole. Ko zna još koliko takvih ima i vladika i igumana i sveštenika. Sramita roda svoga.....strašno

  • JO Vreme: 29.05.2015 12:21h

    NJEGOV GEST POKAZUJE VERNICIMA SPC -ne vama koji ste ateisti i pljujete ga- DA JE VREME DA VERNICI PREPOZNAJU KUKOLJ U SPC ODNOSNO UNIJATE I DA OCISTE SVOJU CRKVU OD KUKOLJA. VERNICI ZNAJU DA JE SVETI OTAC JUSTIN SVE OVO PREDVIDEO. SAMO VU ATEISTI I NEVERNICI OVDE PLJUJTE. JEDNOM STE VEC RAZAPINJALI PA VAM S EOSLADILO?STO RECE NIKOLA VRZIC U VIKILIKSU JE LEPO NAPISANO DA CE NAKON SMRTI PATRIJARHA PAVLA STARCI DA NAM ZIABERU NOVOG PATRIJARHA..E NECETE,PALE SU MASKE

  • Ja Vreme: 29.05.2015 15:55h

    Vladika Artemije dostojan !!! Aksios !!!

  • nedjo Vreme: 30.05.2015 00:26h

    amin!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP