Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SVE ŽEŠĆI SUKOB

Sabor SPC raspravljao o "vijagri"?!

Autor: Alo.rs | 17.05.2015 - 01:15:00h | Komentara: 1

Sabor Srpske pravoslacvne crkve, na kojem se razvila velika polemika o sudbini suspendovanih vladika Filareta i Georgaija, raspravljao je i o "vijagri"!

Vladika Georgijesa damama

Vladika Georgije sa damama | Foto: Blic

 
Razmatranjem izveštaaja komisije Svetzog sinoda o kanonskoj odgovornosti episkopa kanadskog Georgija juče je u Beogardu nastavljeno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora najvišeg tela SPC.

Vladikama su juče predočeni svi dokazi koje je sakupila sinodska komisija predvođena episkopom raško-prizrenskim Teodosijem, koja je početkom prošlog meseca boravila u Kanadi. Članovi Sabora počeli su i razmatranje dokumentacije o navodnim zloupotrebama vladike mileševskog Filareta.

I vijagra predmet šverca!

I "vijagra" predmet rasprave Sabora SPC! | Foto: Shutterstock

Donošenje konačne odluke o njihovoj odgovornosti očekuje se u ponedeljak, a interesantno je da su crkveni velikodostojnici, razmatrajući optužbe protiv Georgija, a sasvim neprimereno za nivo Sabora, satima raspravljali i o najsitinijim detaljima njegovog života. Pojedini arhijereji čak su vodili i diskusiju o njegovom navodnom korišćenju "vijagre", kao i količini novca koji je za nju potrošen, pišu "Novosti".

Inače, više članova Sabora kritikovalo je princip smenjivanja episkopa, koji je primenjen u ova dva slučaja. Kao najveći kritičar Svetog sinoda nametnuo se episkop bački Irinej Bulović, koji nije štedeo primedbe na postupanje vrha SPC. On se verbalno sukobio sa umirovljenim episkopom Atanasijem Jevtićem, koji je branio ovakvu ulogu Svetog sinoda.

Oko iste teme rasprava je vođena i između vladike zahumskog Grigorija i mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.

Poslednji komentari
  • Sasa Vreme: 17.05.2015 01:38h

    Sabor bi trebao da raspravlja i o ponasanju pojedinih svestenika prema vernicima i naravno o cenama koje isiti ti svestenici naplacuju svoje usluge.. Svestenik Mladen koji sluzi u Crkvi Badnjevackoj kod Batocine nema mare u naplati svojih usluga, a takodje nema ni kontrolu svog ponasanja. Opelo za sahranu naplacuje od 12000 do 30000 dinara, kako koga oceni da ima para. Vrlo bezobrazno ponasanje. Pisana peticija da se udalji iz ove parohije, ali od toga nema nista. On kaze da nema sanse da ode i parohijanima svojim daje lakat, uz reci "evo vam ga sto ce te me o\terati". Da li jedan svestenik treba da se tako ponasa, ali po nekim informacijama Vladika Kragujevacki Jovan mu je rodjak i niko mi nista ne moze. Sabor SPC i ovakvim slucajevima neka raspravlja.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP