Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SPC NA UDARU KRITIKE

Saborna crkva odlučila da naplaćuje ulaznice

Autor: alo.rs | 15.07.2015 - 00:19:00h | Komentara: 0

Ulaz u sve hramove Srpske pravoslavne crkve se ne naplaćuje i apsolutno je neprihvatljivo da se vernicima i drugim posetiocima prodaju ulaznice. Međutim, eparhije mogu da donesu odluku o plaćanju određenog iznosa ukoliko su u pitanju organizovane turističke ture.

Saborna crkva Beograd

Saborna crkva Beograd | Foto: Nenad Kojadinović

Ovako u Patrijaršiji SPC tumače odluku sveštenstva Saborne crkve u Beogradu da stranim turistima naplaćuju jedan evro za ulaz u crkvu.

Crkveni odbor je odlučio da uvede ulaznice za strane turiste po ugledu na brojne svetske hramove. Međutim, naplaćivanje ulaznica za posetu verskim objektima pravoslavlje ne poznaje, te se u ovakvoj odluci beogradskog sabornog hrama prepoznaje trend komercijalizacije koji već godinama buja u SPC, pišu Novosti.

Zbog masovne proizvodnje alkoholnih pića, hrane, luksuznih i umetičnih predmeta Srpska crkva redovno je na meti kritičara, kojima je trn u oku činjenica da crkva zarađuje ali nije poreski obveznik.

Osim što se u pojedinim supermarketima mogu kupiti crkvena vina, biznis cveta i u otvaranju prodavnica crkvene robe, ali i u onlajn prodaji, preko internet sajtova eparhija. Osim vina i rakije, u ponudi ovih tržnica su i luksuzni sirevi, ulja, ali i ikone sa pozlatom koje koštaju i više od 100.000 dinara.

SPC činjenicu da je Crkva igrač na tržištu tumači ako legitiman izvor prihoda.

- U Srbiji ne važi koncept da država finansira rad verskih zajednica, koji je primenjen u mnogim evropskim zemljama. Ona pomaže delimično ali to svakoako nije dovoljno. SPC, niti ostale verske zajednice još nisu dobile nazad svu nacionalizovanu imovinu, koja je bila osnovni izvor prihoda sveštenstva i monaštva, kažu u vrhu SPC dodajući da su eparhije zato prinuđene da proizvodnjom dopunjavaju svoje prihode.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP